Junakinja mitinga je bila po pričakovanju Martina Ratej, ki je kopje vrgla 65,66 m, kar je tretji najdaljši met v njeni karieri. »V rokah ima državni rekord, ki sem ga potihoma pričakoval že v Novem mestu. Martina je pokazala, da je odlično pripravljena ter da bomo lahko z optimizmom odpotovali na evropsko prvenstvo,« je bil zadovoljen trener Andrej Hajnšek, ki je še povedal, da je v avtobusu, ki bo Martino Ratej za izjemno ugodno ceno spremljal na EP v Barceloni in bo štartal iz Slovenskih Konjic, še osem prostih sedežev.

Tina Šutej je v tej sezoni že preskočila 446 cm, in sicer v dvoranski sezoni v ZDA, a državni rekord ni bil priznan, ker ni prinesla potrdila o dopinški kontroli. Članica Massa je brez težav preskočila 430 cm, se otresla tekmic, nato pa v drugem poskusu preskočila 445 cm. »Novo mesto je očitno kraj srečnega imena. Tu sem pred štirimi leti že postavila državni rekord med starejšimi mladinkami (425 cm, op. p.). Razmere so bile odlične, saj je pihal blag veter v hrbet. Sedaj potrebujem le še tršo palico,« je pojasnila zadovoljna Ljubljančanka ter dodala: »Na evropskem prvenstvu v Barceloni si želim postaviti nov osebni rekord. To bi znalo biti dovolj celo za finale.«

»Kaj bi me zadovoljilo? 226 cm, kar bi bilo za centimeter več, kot sem skočil najbolje v sezoni. Na vsakem mitingu po centimeter več,« je pred začetkom mitinga dejal slovenski rekorder v skoku v višino Rožle Prezelj. Kranjčan je na štadionu, kjer je pred leti z 230 cm skočil najvišje na prostem, držal obljubo ter že v prvem poskusu preskočil 226 cm.

Zanimiv je bil tudi ženski finale na 100 m, v katerem se je 50-letna Merlene Ottey do zadnjih metrov upirala Sabini Veit, ki je bila na koncu vendarle hitrejša za štiri stotinke (11,67). Matic Osovnikar je po pričakovanju dobil šprint na 100 m, najbolj vesel pa je bil Gregor Kokalovič, ki je s časom 10,43 izpolnil normo za nastop na EP v Barceloni. »Sezona se ni začela najbolje. Izjemno sem vesel, da mi je podvig uspel na domačem terenu v Novem mestu. Upam, da se bom odrezal tudi v Barceloni,« ni skrival navdušenja Gregor Kokalovič. Omeniti kaže še Jolando Batagelj, svetovno dvoransko rekorderko na 800 m, ki se je prvič v karieri predstavila s čopom.

Novomeščani so letos atletski miting pripeljali do najboljše ravni doslej, saj so imeli v svoji 21. izvedbi prijavljenih kar 250 atletov iz enajstih držav. Po koncu uradnega dela se je nadaljeval rokovski koncert z znanimi dolenjskimi zasedbami.