Medtem ko se je 31-letni Francoz Sandy Casar veselil druge etapne zmage na največji domači dirki, potem ko je suvereno odšprintal skupino ubežnikov z najmočnejšima kolesarjema na dirki Albertom Contadorjem in Andyem Schleckom, je zadnji kot 254. kolesar v zgodovini belo majico že zamenjal za rumeno. Avstralec Cadel Evans je v rumeni v vročem dnevu plesal le en sam dan, debelih osem minut v skupinici z Janijem Brajkovičem pa utopil v solzah.

Etapa se je, čeprav brutalno težka, začela izredno hitro. Dan počitka je nekaterim dal dinamita. Tudi Jani Brajkovič in Simon Špilak sta se zapodila, a malce prepozno, ko je bila spredaj že dvanajsterica. Četverica, med njimi tudi Boletov in Špilakov klubski kolega Damiano Cunego, je legendarni prelaz Madeleine (25 km, 2000 metrov visoko) prevozila skoraj tri minute pred najboljšima Schleckom in Contadorjem, a so v dolgem spustu in zaključni ravnini (30 km) taktično dopustili, da sta jih mladeniča skupaj z najstarejšim kolesarjem na Touru Christophom Moreaujem, tudi ubežnikom, ujeli, a to na boj za etapno zmago ni vplivalo. "Popolna sreča. Naredil sem več, kot sem si sploh upal želeti," je veselje delil Sandy Casar. Sreča je šla na kup k članu ekipe francoske loterije FDJ.

Boj za rumeno se je začel odvijati že sredi vzpona na Madeleine. Evans je nepričakovano zgodaj začel zaostajati, pomočniki Contadorja (Novarro, Vinokourov) in Schlecka (Sorensen, Fuglsang, Voigt) pa so to s pridom izkoristili. Zelo hitro, že 10 kilometrov pod vrhom, sta ostala sama. Po kratkem taktičnem tipanju pa sta se po očitnem dogovoru sprijaznila za neodločen dvoboj v tej deveti etapi ter s skupnimi močmi debelo dotolkla zasledovalce. Še vedno ju loči 41 sekund. "V ključnem trenutku vzpona sva se sporazumela, da sva enako močna ter da bova boj nadaljevala v Pirenejih. To je bila dobra odločitev, sicer bi lahko oba postala žrtev lastnega napada. Zdaj je jasno, da bova z Albertom odločala o Touru," se je že v rumeni veselil Andy Schleck mlajši, ki kar pošteno pogreša brata Franka, žrtev granitnih kock Roubaixa. Luksemburžanu, katerega tudi oče Johny in ded Gustav sta že vozila na Touru, je včeraj še najbolj pomagal veteran Jens Voigt.

Včeraj je bil res dan za veterane. Še najbolj se je lanskima prvouvrščenima upiral zlati olimpijec Samuel Sanchez, ki zdaj vodi zasledovalce (Menčov, Van den Broeck, Leipheimer, Gesink) s skoraj tremi minutami zaostanka. Trinajsti julij je bil najbolj nesrečen za Evansa. Trpljenje, delno obeh, je v živo vseh zadnjih 40 kilometrov podoživljal tudi Jani Brajkovič. Šele po etapi so v ekipi BMC razkrili, da je svetovni prvak vozil z zlomljenim komolcem, ki je posledica padca v nedeljo, odkrita po dodatnih pregledih na dan počitka, a so to prikrili pred javnostjo in konkurenco, kot denimo tudi bolezen med Girom. V "življenje" po nedeljskem "sankanju" pa se je vrnil Lance Armstrong, v cilj je pripeljal ob Ivanu Bassu (+ 2:50) ter dokazal, da so bili trije padci ob kupu nesreče ter posledično izguba motivacije ključni ob črnem dnevu. Današnja etapa do Gapa bo odprta za ubežnike na vseh frontah. Morda končno tudi s katerim od Slovencev. Grega Bole, Kristjan Koren in Simon Špilak so Alpe prevozili umirjeno s 25 minutami zaostanka.