Kolikšen delež bo naprodaj in ali bo postopek prodaje sploh stekel, bo namreč odvisno od neformalnih pogajanj z Zavarovalnico Triglav, ki skupaj z ostalimi podjetji pod vplivom države obvladuje 42-odstotni delež Abanke.

Sava in Triglav v lastništvu Abanke veljata za nasprotna tabora, čeprav zaostrovanja zlasti po zaslugi predsednika uprave Save Janeza Bohoriča v zadnjem času ni bilo opaziti. Poskuse dogovora o skupni prodaji poznavalci razmer pripisujejo temu, da interesenti za umik iz lastništva očitno ne obvladujejo trdne večine v lastništvu, zgolj za večinski paket delnic pa lahko na mednarodnem trgu dosežejo primerno kupnino. Drugi viri pa menijo, da Bohorič zgolj ne želi več zaostrovati odnosov z državo, ki je tudi največja posamična lastnica Save, saj želi pred umikom v pokoj rešiti ključna odprta vprašanja v poslovanju družbe.

Spomnimo, da je skupina manjših lastnikov - Zvon Ena holding, NFD Holding, Vipa in Cinkarna Celje, ki skupaj obvladujejo okoli četrtino lastništva - že konec lanskega leta najela svetovalno hišo Arkas, ki je preverjala interes potencialnih kupcev. Čeprav je dal Janez Bohorič ostalim lastnikom že takrat vedeti, da se je pripravljen odpovedati Abanki, če ne bo prišlo do združevanja z Gorenjsko banko, je vse do sedaj okleval. Že nekaj časa je jasno, da zaradi nasprotovanja Triglava do združitve obeh bank ne bo prišlo, v vmesnem času pa sta se po trditvah naših virov Sava in Zavarovalnica Triglav dogovarjala celo že o skupnem upravljanju Abanke.

Toda očitno razmere, zlasti težave Merkurja in Merfina ter padanje tečajev delnic, s katerimi je zavarovala posojila, Savo silijo v aktivnosti za umik iz lastništva Abanke. Po pripravljenem sporazumu o skupni prodaji nobeden od podpisnikov ne bi smel odstopiti od prodaje, prodajne aktivnosti pa bi zaupali izbranemu investicijskemu bankirju.

Kot smo že poročali, se vodstvo Triglava že nekaj časa nagiba k ideji o umiku iz lastništva Abanke, saj bi s tem ob zaostrovanju zavarovalniške regulative močno izboljšalo kapitalsko ustreznost zavarovalnice. Vendar nadzorni svet z Borutom Jamnikom na čelu (takojšnjemu) umiku iz Abanke ni naklonjen, pomisleke pa imajo tudi nekateri v vladi. Razlika med Triglavom in ostalimi večjimi lastniki Abanke je, da se Triglavu ne mudi in lahko s prodajo počaka še najmanj leto dni, ko si lahko obeta tudi izboljšanje razmer na kapitalskih trgih. Omenimo še informacije, da se je finančni minister Franc Križanič, ki je sicer zagovornik državnega lastništva bank, v zadnjem času začel mehčati, njegova želja pa naj bi bila, da bi v lastništvo Abanke vstopili katarski finančni skladi.

"Če bi se odločili za prodajo Abanke, bi bil sporazum o skupni prodaji smiseln," je za Dnevnik povedal Janez Bohorič, ki zanika, da bi bila Sava pobudnik podpisa omenjenega sporazuma. Po njegovem mnenju je prodaja Abanke alternativa združevanju Gorenjske banke in Abanke. "Razmere niso dobre za nobenega lastnika. Sami smo, denimo, za delnico Abanke plačali mnogo več, kot je sedaj vredna na trgu, zato smo že morali opraviti slabitve. Najlepši scenarij bi bil, če bi se uspeli dogovoriti za hkratni proces, torej združitev bank in dokapitalizacijo ob sočasni prodaji ali Abanke ali Gorenjske banke," je še povedal Bohorič.

vesna.vukovic@dnevnik.si, suzana.rankov@dnevnik.si