S skoraj dvanajstimi minutami zaostanka, kjer ga je na zadnjih dveh klancih spremljal le očitno najbolj zvesti pribočnik Jani Brajkovič, je konec njegovih sanj o osmi zmagi. Po dveh padcih, v začetku etape in tik pred prvim težkim klancem dneva, je le z odrgninami še ujel priključek, na Col de la Ramaz pa začel zaostajati. Nerodnost na manjšem prelazu Les Gets je bila le pika na i, da se je vdal v usodo. Vzpon v Avoriaz je bil praktično "turizem", čeprav videza izčrpanosti ni mogel skriti. "Danes (11. julij, op. p.) ni bil moj dan. Več sploh ne bi govoril. Uživajte v mojih zadnjih dveh tednih. Če padeš pri 65 km/h, ne moreš naprej, kot da se ni nič zgodilo. Mojega pravega Toura je konec, a ga bom odpeljal do konca za zabavo in pomoč ekipi," je Lance Armstrong na kratko opisal črn dan, potem ko so se v cilju za njim valile horde novinarjev. Armstrongu je bilo "vroče kot v peklu", kot je zapisal že v soboto, je molil za dež. Kavboja je pokopala dehidracija.

Grobar sanj pa je bila predvsem ekipa Alberta Contadorja, lanskega zmagovalca in sicer prvega nasprotnika v lanskem klubskem dresu. Astana s prvim pomočnikom Vinokourovim in neuničljivim Novarrom je predvsem ob težavah Armstronga začela narekovati neusmiljen ritem, ki ga je do Avoriaza preživela le enajsterica. Napad mladega Luksemburžana, ki že tretjo leto zapored nosi belo majico najboljšega "mladinca" na Touru, je bil očitni dokaz, kdo je najbolje preživel dan. Schlecku ni bil kos niti olimpijski zmagovalec Samuel Sanchez. "To je šele moja prva prva zmaga v sezoni. Uspeh mi vliva veliko zaupanje in me postavlja v dober položaj, seveda ob zahvali vsej ekipi. Prihaja še veliko težkih dni," so bile prve besede Andyja Schlecka. Srboriti Evans je novi gospodar rumene.

Že sobotna etapa v pogorje Jura, s ciljem v tekaškem središču Les Rousses je že bolj pokazala, kdo Toura ne bo zmagal. Tudi zaradi vročega dneva je čez šest dokaj položnih klancev ob diktiranju ritma Astane odpihnilo nekaj odličnih kolesarjev: Cancellaro, Thomasa (Sky), Karpetsa (Katjuša) in Klodna (RadioShack). "Tudi sam sem imel veliko težav, da sem ujel ritem. To se velikokrat zgodi na prvih spremembah ritma na klancih," je po sobotni etapi povedal Jani Brajkovič, ki mu Bruyneel pomoči Klodnu ni dovolil, a se mu včeraj ni uresničilo upanje, da bo bolje v Alpah. "Predajo" za glavnino hribolazcev na prelaz Ramaz je podpisal malo pred Armstrongom. Čast RadioShacka je rešil Leiphimer.

V vročem dnevu, ko so nekateri popili po dvajset bidonov pijače, je bila asistenca pomočnikov izredno pomembna. Med "preživelimi" sta oba kapetana Liquigasa Roman Kreuziger in Ivan Basso, tudi po zaslugi Kristjana Korena. "Na okrepčevalni postaji sem vzel dve vreči popotne hrane, tudi za Bassa, a se je skupina prav tedaj pretrgala. Ivana sem s hrano ujel šele po dolgem spustu in dveh kilometrih klanca ter takoj odvil v 'gruppeto'," je Kristjan Koren opisal sobotno garanje. Simon Špilak in Grega Bole sta kot še stoterica drugih odpeljala za preživetje z dvajsetimi minutami zaostanka. Bole še vedno celi rane. "Vsak dan se počutim bolje, današnji dan počitka bo prišel prav. Fizioterapevt je šele v petek ugotovil, da sem ob padcu zamaknil tudi križ, tako da so me spravili nazaj. Da se bi še noge odprle," se po prvem tednu nadeja Grega Bole.