Organizacija dobrega piknika ni tako enostavna, kot bi si mislili na prvi pogled.

Morda bo kdo odmahnil z roko, vendar na udeležence preži kar nekaj potencialnih nevarnosti.

Tudi v naravi, ko zavore malce popustijo, se je dobro držati higienskega minimuma.

Poletna vročina zelo slabo vpliva na užitnost hrane, ne glede na to, ali je ta presna ali že toplotno obdelana. Na soncu lahko predvsem mesni izdelki že v uri ali dveh postanejo neužitni ali celo zdravju škodljivi. Meso nenavadne barve ali neprijetnega vonja raje zavrzimo. Mesne specialitete začinimo in pripravimo že doma, da jih lahko na pikniku čim prej spečemo. Če traja piknik dlje in imamo večjo izbiro mesnih živil, najprej spečemo drobovino, ribe in perutninske kose. Nasoljeno in začinjeno meso bo imelo bolj poln okus, hkrati pa sol delno učinkuje tudi antibakterijsko. Gobe, nekatere vrste zelenjave in jetrca posolimo šele pred uživanjem.

Pri načrtovanju količine živil in pijač bodimo zmerni

Če piknik prirejamo na sodobno opremljenem prostoru z vso opremo, lahko hrano pripravljamo sproti.

Mesa na piknik ne vzemimo preveč, saj se tudi popečeno meso ob vročem dnevu kaj hitro pokvari. Na odraslega udeleženca predvidimo okoli 200 gramov, če so gostje dobri jedci, tudi četrt kilograma. Za otroke bo zadostovalo 150 gramov. Upoštevati je treba še kruh in zelenjavo. Tudi nekaj sočnega sadja, denimo lubenice in melone, ne sme manjkati. Sladic na piknikih običajno ne ponudimo. V angleško govorečih deželah so na piknikih zelo priljubljeni tako imenovani marshmallows, nekakšna penasta snov iz sladkorja in koruznega sirupa z dodatki. Američani marshmallows tradicionalno pečejo nabodene na palico na odprtem ognju. Prav nenavadno, da pri nas tega trenda na piknikih še ni opaziti. Slovenci smo pač bolj vajeni okusov z juga in vzhoda bivše države.

Tudi na piknike prodira sodobna tehnologija

Kadar prizorišče ni opremljeno z napeljavo, iz katere teče pitna voda, je pametno pripeljati svojo v večjih plastenkah. Napolnimo jih s čim bolj hladno vodo, tik preden odidemo od doma. Katero od hladilnih torb lahko napolnimo s prej pripravljenim ledom v kockah. V primeru, da gre za piknik z več udeleženci na prizorišču brez elektrike, lahko zaprosimo za večje bloke ledu, kot jih uporabljajo v najbližji klavnici ali mesnopredelovalnem obratu. Če nimamo svojega priljubljenega mesarja, lahko tam dobimo tudi zagotovljeno sveže meso.

Na trgu je nekaj modelov hladilnikov manjše zmogljivosti, ki jih je mogoče priklopiti na enosmerni tok avtomobilskega akumulatorja. Eden bolj znanih proizvajalcev tovrstnih prenosnih naprav je Indel B, katerega izdelke pri nas prodaja Adriamerkur.

Nekateri modeli mobilnih hladilnikov delujejo na plinsko mešanico propana in butana, stisnjeno v bombah. Tovrstni hladilniki imajo hladilno prostornino od pet do že kar resnih sto litrov. Za najmanjše, ki so le pogojno uporabni za ohladitev nekaj steklenic pijače, bomo odšteli le nekaj deset evrov, za večje pa bo vsoti treba pripisati eno ničlo. Takšni hladilniki živila in pijače obdržijo na temperaturi, za do 30 stopinj Celzija nižji od okoliške.

Na trgu se že pojavljajo prenosni pretvorniki sončne energije v električno, vendar je resnici na ljubo zadeva trenutno v praksi še manj uporabna. Na manj poseljenih območjih bo prav prišla napravica GPS. Tovrstna tehnologija je danes že nekaj povsem običajnega in jo dobimo za sorazmerno nizko ceno.

Pri piknikih ob potokih, jezerih ali rekah z ohlajevanjem pijače ne bo posebnih skrbi. Polne in le originalno zaprte steklenice ter plastenke položimo v vodo v zabojčkih, saj posamezne lahko odnese vodni tok.

Žgane pijače in likerji na piknik v nobenem primeru ne sodijo. Vedno se bo našel kdo, ki bo precenil svojo sposobnost prenašanja alkohola in bo pokvaril dan vsej družbi.

Fizične poškodbe in piki žuželk niso redkost

V primeru, da je v bližini globoka ali deroča voda, bodimo posebno pozorni na razposajene otroke, ki v žaru igre radi pozabijo na navodila staršev ali vzgojiteljev in na previdnost. Alkoholne pijače naj ne bodo na dosegu otroških rok.

Tudi mravlje in druge žuželke nam lahko zagrenijo piknik. Posebno nevarne so lahko v nekaterih primerih ose ali čebele. Bodimo pozorni na zelo nevarne klope ali ceke, kot jih imenujejo ponekod v Sloveniji.

Ne uporabljajmo strupenih insekticidov. Mi smo na obisku v njihovem življenjskem prostoru. Prilagodimo se naravi. Na piknikih, sploh tistih v divjini, vedno imejmo s seboj vsaj osnovni komplet prve pomoči in mobilni telefon. Varnost je le prva.