V zadnjih letih je že običaj, da domače AMD izvede uspešno dirko, ki jo začinijo še stopničke slovenskih tekmovalcev. Čeprav se je Sašo Kragelj, dolgoletno prvo ime slovenskega motokrosa, v tej sezoni zaradi okrevanja po poškodbi udeležil le ene dirke za SP, domače preizkušnje ni želel izpustiti. Največji slovenski adut pa je bil Matevž Irt, že lani drugi na tem prizorišču. Pred slovensko dirko, preizkušnja v Orehovi vasi je bila deveta v sezoni, je bil najstarejši od trojice motokrosističnih bratov Irt v SP skupno četrti.

Prva vožnja se je v skorajda tropski vročini končala po slovenskih željah. Matevž Irt se je v uvodnih krogih celo boril za vodstvo s Jimenezom, bil dvakrat celo prvi, nazadnje pa ga je Španec prehitel in do konca vztrajal v vodstvu. Slovenec pa je bil zanesljivo drugi, z veliko prednostjo pred zasledovalci. Kragelj se je s sedmega mesta prebil že na peto, nato pa ob koncu prve vožnje spet zdrsnil na sedmo.

Slovenski ljubitelji motokrosa so z veseljem pospremili začetek druge vožnje, saj sta bila na prvih dveh mestih domača junaka Matevž Irt in Kragelj. Do polovice dirke je Irt tako celo imel možnosti za skupno zmago. Toda iz ozadja je že napadal Španec, ki je zelo slabo začel vožnjo. Najprej je prehitel Kraglja, dva kroga pozneje pa uspešno napadel še Irta. Po zamenjavi na prvem mestu si je Jimenez hitro privozil dovolj naskoka za zanesljivo zmago. Irt je obdržal drugo mesto, Kragelj pa se je na koncu moral zadovoljiti s četrtim. Skupno je tako z vsemi točkami slavil Jimenez, Irt je bil drugi, Italijan Alex Salvini, Kragelj pa skupno šesti.

"Ta proga mi zelo ustreza. Za mano je naporen konec tedna, v soboto sem si zagotovil prvi startni položaj. Tudi v prvi vožnji sem zelo dobro startal, druga pa je bila nekoliko težja. Prebijal sem se iz ozadja in na koncu mi je uspelo," je bil po dirki zadovoljen španski zmagovalec.

Tudi Irt je bil zadovoljen z doseženim: "Konkurenca se je malo spremenila, ker je prišel še Campano. Zelo sem zadovoljen, imel sem dobra starta in konstantno sem odpeljal vso dirko. Ne morem se pritoževati, lepo se je povzpeti na oder pred domačimi navijači." O možnostih za skupno zmago v Orehovi vasi pa je dejal: "Na začetku druge vožnje sem bil dovolj močan, pritiskal sem, Campano pa je malo slabše startal. Do polovice dirke sem ga lahko zadrževal, nato me je prehitel. Danes je bil boljši. Na koncu pa se niti nismo borili z ostalimi tekmeci, ampak bolj z vročino." Skupno je v SP Irt tretji s 103 točkami zaostanka za vodilnim, današnjim zmagovalcem Jimenezom.

Kragelj je priznal, da si je s slabšimi starti sam otežil delo, ker ga je oviral prah tekmecev pred njim. "Start je velikega pomena. V prvi vožnji sem izgubil veliko energije, to mi je pobralo nekaj zbranosti, a ne iščem izgovorov. Na koncu mi je v drugi vožnji zmanjkalo moči, da bi se kosal za vrh. Zadovoljen sem s četrtim mestom, dokazal sem, da imam še stik z elito, čeprav imam že 33 let." Kragelj je tudi pograjal politiko promotorjev tega športa, ki v razredu MX3 z visokimi startninami odbijajo mlade tekmovalce, kar se pozna tudi na številčni udeležbi - letos je v Orehovi vsi v elitni konkurenci nastopilo le 20 dirkačev.

V šibkejšem razredu EP je domače navijače razveselil Klemen Gerčar. V prvi vožnji se je s Švicarjem Valentinom Guilldomo boril za vodstvo in ga nazadnje dva kroga pred koncem tudi prehitel. Gerčar je v drugi vožnji ubral taktiko Jimeneza. Začel je slabše in se znašel na šestem mestu. Toda iz kroga v krog se je prebijal naprej, nekaj krogov pred koncem pa prehitel še do takrat vodilnega Piera Felipa Berruzza in se prebil na prvo mesto. Tako je zmago slavil s popolnim izkupičkom 50 točk. Gerčar letos sicer ne tekmuje v EP, temveč je za nastop na domači dirki izkoristil prost termin v koledarju SP razreda MX2, kjer tudi ostajajo njegovi glavni cilji sezone. Jernej Irt je končal na skupno četrtem mestu, v skupnem seštevku sezone pa je zdaj tretji.

"Zelo sem zadovoljen. Zame se je izteklo po načrtih, zmagal sem v obeh vožnjah. To dirko sem vzel bolj kot trening, saj drugače tekmujem v SP. Po poškodbah sem letos napredoval, progo pa tudi dobro poznam. Zdaj se bom spet osredotočil na dirke SP, naslednjo imam že v začetku avgusta. Upam, da bo šlo brez poškodb, ker sem jih imel letos že malo preveč," je po zmagi na domačem terenu pojasnil Gerčar.