Kolesarji so poleg pešcev najbolj ogrožena skupina prometnih udeležencev, nesreče pa večinoma povzročajo zaradi nepravilne smeri vožnje, kar je pogosto povezano tudi z vožnjo pod vplivom alkohola, neupoštevanja pravil o prednosti in neprilagojene hitrosti glede na stanje ceste.

Vendar so kolesarji tudi žrtve in ne le povzročitelji nesreč, največkrat zaradi alkoholiziranih in prehitrih voznikov ostalih prevoznih sredstev. Mnogokrat njihovo vožnjo ovirajo tudi nepravilno parkirana vozila. Voznikom ostalih prevoznih sredstev zato policija svetuje, naj pri vsakem zavijanju, ki prečka kolesarsko stezo, pustijo mimo vozila, ki vozijo po kolesarski stezi. Prav tako naj na kolesarskih stezah ali pasovih ne parkirajo, ponoči pa naj poskrbijo, da s svojimi lučmi ne zaslepijo nasproti prihajajočih kolesarjev.

Še več nasvetov pa so na policiji pripravili za kolesarje. Tako naj bodo kolesarji pozorni na prometno signalizacijo ter naj jo upoštevajo, hkrati naj bodo pozorni tudi na vozila, ki jih dohitevajo ali prehitevajo. Potrebno je upoštevati tudi pravila prednosti, vozi pa naj se le po kolesarskih stezah in pasovih. Če stez in pasov ni, naj kolesar vozi ob desnem robu vozišča v smeri vožnje in čim bližje robu. Ob zavijanju v križišču je smer potrebno nakazati z roko.

Ponoči je potrebna uporaba sprednje bele in zadnje rdeče pozicijske luči. Primerno morajo biti nameščeni tudi odsevniki, priporočljiva je tudi uporaba zvonca, kolo naj bo redno vzdrževano in tehnično brezhibno. Prav tako policisti priporočajo uporabo čelade vsem, čeprav je nujna le za otroke do 14. leta. Kolesarji naj ne bi nikoli iz rok izpuščali krmila kolesa, dvigali noge s pedal ali prevažali predmetov, ki bi jih pri vožnji ovirali, ter vozili pod vplivom alkohola.