S tem se je končal najbolj stresen teden, kot ga je videl tudi Lance Armstrong. Boj za zeleno majico bo znova zamenjal boj za rumeno. Prihajajo trije dnevi v gorah. Začetek bo v pogorju Jura s šestimi kategoriziranimi klanci. V nedeljo bodo že višje v Alpah s ciljnim klancem v Avoriaz nad Morzinom.

Razgibano sobotno etapo, idealno za pobege, je že vzel na piko Simon Špilak. Če ga bodo noge nesle, bo skušal zraven v kakšni kombinaciji tudi Grega Bole. Včeraj je oddal virtualno črno majico zadnjega in po vseh karakteristikah je pravi kolesar za uspešne bege. Kristjan Koren bo moral biti čim več ob Ivanu Bassu, ki je v krepkem minusu proti ostalim hribolazcem. Jani Brajkovič lahko upa, da bo morda v katerem od rezervnih scenarijev Johana Bruynella in Lancea Armstronga, ki bosta zagotovo iskala priložnost za napad. A zagotovo je edina priložnost Belokranjca, da se v scenariju najde naključno. "Klancev ne poznam, a če si dober, jih ni treba poznati," je Jani Brajkovič ponovil že večkrat.

Cadel Evans, Andy Schleck in Alberto Contador so v najboljšem položaju in bodo budno pazili drug na drugega, z enim očesom pa bodo vsi pozorni tudi na Armstronga. "Sam bom najbolj pozoren na Armstronga in Contadorja," je dejal Andy Schleck, ki je bil dvakrat zapored najboljši mladi na Touru, lani pa drugi med Contadorjem in Armstrongom. 24-letni Luksemburžan je prepričan, da mu za Evansa ne bo treba skrbeti. "Ne želim ga diskreditirati, vendar Evansa ne vidim med tistimi, ki bodo vodili vzpone," se je razgovoril Schleck, ki ne skriva, da se z Armstrongom dobro razume in verjame, da bo kavboj pomemben igralec v Alpah. "Lance bo v Alpah zagotovo napadel. Če se tu motim, bo v igri kdo od ostalih mož iz RadioShack," je pristavil Schleck.

Nekaj je še kako res, ekipno je bil doslej Schleckov Saxo s Cancellaro po moči pred RadioShack. "Tour še ni končan. Še dva tedna je časa, da ukrepamo. Bomo že prišli nazaj," je zatrdil Armstrongov strateg Bruyneel. Lance v hribih proti Schlecku, Evansu in Contadorju ne more računati na preobrat. Ko so Lancea Armstronga vprašali, kako naprej, je bil diplomatski: "200 kolesarjev, 200 strategij. Osredotočil sem se na nekaj fantov, katerim bom sledil. 17 jih na koncu pred mano ne bo."

Mladi slovenski fantje so že v prvem tednu izkusili, da na Touru ni usmiljenja. Bole je dejal, da pred nevarnimi odseki nihče ne zavira. Tudi včeraj so vsi čez zadnja ovinka tvegali do skrajnosti, potem ko so do tja vsi želeli pripeljati prvi in zavirati najmanj. Kdor prvi prevozi ovinek profitira, a zmaga s tem še ni zagotovljena. Če Grega Bole in Simon Špilak od kapetana včeraj ne bosta dobila osebnih pohval, bo denarnica vseeno malce debelejša, ko bodo delili izkupiček s Toura. Vsi štirje so že v prvem tednu izkusili, da je na Touru mogoče uspeti le s strogim profesionalizmom. Demokracije ni, socializma še manj. Pomoč kapetanom je samoumevna. V sedmih dneh nihče od manj znanih ni naredil nobene senzacije.