"Danes se poskusila z daljšim zaletom. Imela sem pet prestopov, in to le s centimetrom več, kot je bilo potrebno ... Nisem se počutila najbolje, bilo je vroče in soparno, tako da sem na koncu zelo zadovoljna z doseženim," je dejala Rodičeva. Začela je odlično in že v prvi seriji skočila 14,35 m (veter +0,6 m/s), kar je dva centimetra manj od njenega osebnega rekorda, nato pa je imela kar pet zaporednih prestopov. V torek bo nastopila v Liegu v Belgiji.

Rodičeva, šesta lani na evropskem dvoranskem prvenstvu, je prvi dan finala atletskega pokala Slovenije v Mariboru 12. junija zmagala z osebnim rekordom 14,37 m, 19. junija pa je dobro formo potrdila na evropskem ekipnem prvenstvu v Budimpešti, ko je ob nekoliko preveliki pomoči vetra zasedla drugo mesto s 14,52 m.

"Končno mi je uspelo dobiti občutek za zalet in sem ga bolje odtekla, kot na zadnjih tekmah. Škoda drugega skoka, ker sem imela le centimetrski prestop, Snežana in Marija pa sta mi rekli, da sem imela zelo lep in dol skok. Toda ni kaj, skok je bil neveljaven. Danes sem dokazala, da sem dobro pripravljena in z dobrim in natančnim odrivom lahko dobro tekmujem. Popravila sem tudi nekaj manjših spodrsljajev s prejšnjih tekem. Nastopila bom še na državnem prvenstvu, potem pa me čakajo priprave za EP," je pojasnila Kolaričeva

Po prvi seriji, ko je skočila 6,46 m (+0,4 m/s), je vodila, tesno, tri za njo pa je bila le Nemka Bianca Kappler (6,43 m). Slednja jo je v drugi seriji prehitela (6,48 m), prav tako pa tudi druga Nemka Melanie Bauschke (6,46 m), saj je v drugi in tretji seriji slovenska rekorderka prestopila. V tretjem skoku je na čelo prišla pred tem povsem razglašena Estonka Ksenija Balta (6,56 m), lanska evropska dvoranska prvakinja, le dva cm za njo pa je bila Kapplerjeva (6,54 m). Kolaričeva je padla na četrto mesto in tam postala tudi po četrti seriji (6,35 m), ko je še popravila svoj izid (6,58 m), vendar jo je prehitela Kapplerjeva (6,68 m). V peti seriji se je slovenska rekorderka znova vmešala v boj za zmago in se prebila na tretje mesto (6,52 m, +0,9 m/s), v odločilnem zadnjem poskusu pa je prestopila tako kot tudi Bauschkejeva in Balta. Kapplerjeva pa je s 6,44 m potrdila zmago.

Najbolje letos je Kolaričeva nastopila na finalu atletskega pokala Slovenije 13. junija v Mariboru, ko zmagala s 6,58 m ob nekoliko premočni pomoči vetra (+2,1 m/s), njen drugi skok v regularnih pogojih pa ni bil veliko slabši (6,52 m). To je tudi njen najboljši izid sezone. V Corku na Irskem je bila 3. julija druga (6,40 m), na evropskem ekipnem prvenstvu v Budimpešti pa je 20. junija osvojila drugo mesto (6,47 m). Kolaričeva je slovenski rekord (6,78 m) dosegla 29. junija leta 2008 na Ptuju. Tega leta je nastopila na OI v Pekingu in obolela izpadla v kvalifikacijah, leto dni pozneje pa je bila četrta na dvoranskem EP v Torinu. V prejšnji sezoni je imela veliko težav zaradi poškodbe levega gležnja, kar ji je povsem porušilo ritem treningov in tekmovanj.

Pred Šestakovo sta bili poleg Rodičeve lev troskoku še Nemka Katja Demut (14,12 m) in Bolgarka Petja Dačeva (14,08 m). Šestakova je v prvi seriji ostala brez rezultata, v drugi je skočila 13,78 m (+0,5 m/s), nato pa nadaljevala s 13,76 m in tremi zaporednimi prestopi.

"Razočarana sem. Mislim, da ni možne napake, ki je nisem naredila. Na treningih kaže, da lahko skačem krepko prek 14 m, na tekmi pa mi tega ne uspe uresničiti. Ni kaj. S svojo ekipo se bom pogovorila, kako in kaj naprej," je bila razočarana Šestakova, ki je dejala, da na letošnjem EP ne bo nastopila, če ne bo skakala okrog 14,50 m. Slovenski rekord (15,03 m) je postavila 17. avgusta 2008, ko je bila na olimpijskih igrah v Pekingu v izjemnem finalu troskoka šesta. Leta 2007 je bila peta na svetovnem prvenstvu v Osaki.

Šestakova je 12. junija letos v Mariboru nastopila prvič po lanski operaciji in rehabilitaciji hrbta, težave pa je imela tudi s tetivami na nogi, zato ji ni šlo v zaletu. Veljaven skok je imela le v četrti seriji (12,69 m), ki pa ji ni zagotovil še treh naslednjih skokov. Zato se je odločila, da bo na naslednjih tekmah skakala s starim zaletom; novega, zanj se je odločila zaradi manjšega zdravstvenega tveganja, ji nikakor ni uspelo sestaviti tako, kot je bila vajena.

Zaradi težav z zdravjem na letošnjem dvoranskem SP v Dohi ni mogla braniti brona, ki ga je osvojila leta 2008 v Sevilli. Sama je sicer dejala, da v Katarju ne bi nastopila, tudi če bi bila zdrava, kjer je potrebovala tekmovalni premor. Kljub težavam s hrbtom, ki so jo spremljale že od oktobra 2008, je bila srebrna v troskoku marca lani na dvoranskem evropskem prvenstvu v Torinu. Slovenski dvoranski rekord pa je dosegla 13. februarja 2008 v Atenah (15,08 m). Tedaj je prvič v karieri skočila prek 15 m in dosegla trenutno četrti dvoranski izid vseh časov. Na mejo 15 metrov ali več je v dvoranah doslej skupaj skočilo le osem atletinj.