V zadnjem času sem slišal številne kritike, veliko nezasluženih, saj smo imeli veliko smole, a moja ekipa je verjela vame in še enkrat vse naredila zame," je svoja čustva po zmagi šesti dan Toura izlival Mark Cavendish (Columbia). Manx Exspress, ki je sam že arogantno samozavestno lani pritrdil, da se ima za najhitrejšega šprinterja na svetu, potem ko je v zadnjih dveh letih med drugim zmagal kar deset etap na Touru, je po novem mirnem dnevu s šprinterskim zaključkom vpisal šele četrto zmago letos. Tako rekoč vse mu je na pladnju pripravil kolega Mark Renshow. Elegantno ga je vodil skozi pasti zaključka, tudi tako, da je izza zavetrja ekipe Garmin izrinil Hushovda. Petindvajsetletnik je za zadnjih 200 metrov, na kolesu z oznakami volka samuraja, lahko vklopil le neulovljivi "turbo". In šefi ekipe bodo lažje spali, namesto da si očitajo, zakaj so Nemca Greipla pustili doma.

Garanje Grega Boleta in Simona Špilaka, ki ju je športni strateg Lampreja postavil v pomoč Alessandru Petacchiju le par kilometrov bližje cilju, ko je bil boj šprinterskih vlakov že neusmiljen, ni obrodilo sadov. Ale-Jet v turbolentnem zaključku ni imel prostora za vzlet. "Ah, nikomur se vsak dan ne posreči popolnoma. Ale bo imel še priložnosti," je osmo mesto kapetana ocenil Simon Špilak. "Sam pomagam, kolikor lahko, a nisem kakšen vrhunski strokovnjak za pripravo šprinta," je dejal in dodal, da mu je popolnoma vseeno, s kakšnim zaostankom pripelje v cilj. Če zapišemo v šali, trenutno je šesti v boju za "rdečo kresničko" oziroma za vizualno črno majico, ki jo nosi - Grega Bole. Črno majico so zadnjemu v skupnem seštevku pred leti že podeljevali. A spomnite se svetopisemskega izreka Prvi bodo zadnji in zadnji bodo prvi. "Zares ni pomembno, kakšen zaostanek imaš, ko je enkrat prevelik. Ali si devetdeseti ali stoštirideseti. Moji dnevi bodo prišli. Vse bližje so. Jutri je že taka etapa na planoto Jura, ko bi beg lahko uspel. Jih bom pa takrat razmetal," je bil Špilak dobro razpoložen po včerajšnji etapi. Le zaradi vročine je malce potožil. "Tour je tak kot lani. Prevroče je." Špilak denimo vozi spredaj odpet do popka. In še to. Od včeraj sta z Boletom, ki bo ob okrevanju zagotovo dobil posebno priložnost tudi na prvem Touru, tudi uradno dobila novega klubskega kolega, Andreja Kašečkina. Njegov "krvni brat" je Vinokourov, eden od kolesarjev, ki so med Fabianom Cancellarjem, ki je včeraj preživel že 20. dan v rumeni majici, in Janijem Brajkovičem (26. mesto).

V njegovi ekipi RadioShack rane celijo predvsem z dvigovanjem morale. Kamenje jim je pokopalo veliko Armstrongovih sanj. Na ravnicah se postavijo kot v starih zlatih časih kavboji, ko so bili gospodarji dirke. Spartak Fabian v rumeni majici jim radodarno prepusti to pozersko vlogo. Razlika je le v tem, da se Lance vozi bolj spredaj v koloni in Brajkovič zadaj. Neobičajno za nepisana pravila v kolesarstvu, saj se "šef" vozi v zavetrju. V RadioShacku naj bi imeli celo že načrt B (Rajkovič?) in C (Loden?). Belokranjec je še vedno deveti s seznama pomembnih, ki ga je naredil časnik L'Equipe.