"Danes ponoči sem ponudil nepreklicni odstop, ker nisem želel, da se celotna slovenska javnost dneve in dneve ukvarja s tem, ali ostajam na ministrskem položaju," je dejal Lahovnik in pojasnil, da je sobivanje njega in ministra za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo Gregorja Golobiča v vladi nemogoče. Tako je z odstopom razbremenil napetosti v vladi in koaliciji. Poudaril je, da zapušča politiko, ni pa v izjavi jasno povedal, ali se odreka tudi poslanski funkciji.

S samim predsednikom vlade Lahovnik ni v konfliktu. "Tisto, kar sem mislim, da je prav, sem naredil, vsak prevzema svojo odgovornost. Ne bi sodil o tem, kaj naj naredi predsednik vlade. Moram reči, da v njegovo osebno integriteto nisem nikdar dvomil. Imam ga za dobronamernega politika in verjamem, da je sam osebno vedno delal pošteno, kako delajo njegovi posamezni sodelavci v vladi, pa je drugo vprašanje," je opozoril Lahovnik.

Koalicija je danes sicer dosegla dogovor glede nadaljnjega ministrskega dela. "Mislim, da bomo v relativno kratkem času dobili ime novega ministrskega kandidata za resor gospodarstva, in tako s polnimi jadri delali naprej," je na novinarski konferenci po koalicijskem vrhu povedal predsednik vlade Borut Pahor.

Predsednik Zaresa Gregor Golobič je s Pahorjem že govoril o tem, kdo bi lahko zasedel Lahovnikovo mesto. Kot je poudaril Golobič, iskanje njegovega naslednika ni enostavna naloga. Obstaja namreč množica tistih, ki so kompetentni kandidati in množica tistih, ki si to želijo. V kratkem naj bi videli, ali jim bo uspelo najti pravo osebo, kot jim je to uspelo pri ministru za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Dejanu Židanu.

"Vsekakor se bomo v stranki Zares potrudili. Prosil sem tudi kolege, če lahko razmislijo o tem, ali je v njihovem vidnem polju oseba, ki bi lahko dala temu ministrstvu nek zagon na mnogih področjih, kjer je ta potreben in bi si bila pripravljena naložiti to nelahko breme," je poudaril Golobič in dodal, da naj bi novega ministra našli v čim krajšem možnem času.

Možna naslednika: Radićeva ali Kopač

V javnosti sicer že krožita dve imeni, ki bi lahko nastopili v funkciji ministra gospodarskega resorja, in sicer gre za državno sekretarko na ministrstvu za gospodarstvo Darjo Radić in direktorja direktorata za energijo na istem ministrstvu Janeza Kopača.

Lahovnik se je danes odzval tudi na očitke s strani Golobiča, ki ga je obtožil, da je iz osebnih razlogov sprožil afero. "V Sloveniji je največkrat praksa, da poskušajo politično in drugače diskreditirati tistega, ki opozarja na probleme, tisti ki probleme povzročajo, pa ostajajo na svojih položajih. Tudi minister Golobič je dovolj zgovorno pokazal, kakšna načela in vrednote ima, kako je ravnal takrat, ko je lagal celotni slovenski javnosti, da ima desetodstotni delež nekje na Nizozemskem v družbi Ultra in ko se je tudi to razkrilo, ni niti ponudil odstopa kot predsednik stranke, ostal pa je tudi kot minister v vladi," je spomnil Lahovnik.

Opozoril je, da Golobičevo ravnanje kaže, kakšne vrednote zastopa in koliko so skladne z njegovim principom samoomejevanja, ki očitno veljajo za vse ostale v Sloveniji, le zanj ne. "Jaz ne mislim z njim več polemizirati. Opozoril sem na problem v vladi, na tistih, ki ostajajo, pa je, da ta problem razrešijo ali živijo pač s tem problemom in prevzamejo tudi sami odgovornost za to, kar se dogaja," je zaključil Lahovnik.