Lahovnik je premiera Pahorja danes zjutraj obvestil, da nepreklicno odstopa s tega položaja in Pahor je sprejel na znanje njegove razloge za takšno odločitev. Predsednik vlade upa, da bo DZ njegovo obvestilo o Lahovnikovem odstopu sprejel čimprej. Po obravnavi v DZ bo Pahor, kot je pojasnil, dolžan v 10 dneh predlagati novega kandidata ali kandidatko ali imenovati nekoga, ki bo do imenovanja vršil dolžnosti ministra za gospodarstvo.

"Pri sestavljanju vlade je bila moja velika želja, da Lahovnik sodeluje v vladi. Sodelovala sva zgledno, nikoli, kot tudi sicer z drugimi ministri, brez sem in tja kakšnih različnih pogledov na vprašanja, ki so potrebovala rešitev, a vedno z veliko pripravljenostjo, da rešitev najdemo," je zatrdil Pahor.

Po Pahorjevih besedah je bil Lahovnik njegova desna roka pri gospodarskih zadevah, delo pa je opravljal vestno in predano. "Žal mi je, da zapušča ta položaj, a moram razmišljati naprej," je dejal in dodal, da že razmišlja o novem kandidatu. O tem je že opravil kratko razpravo s predsednico in predsedniki koalicijskih strank ter se dogovoril o nadaljnjem ukrepanju.

Pahor bi Lahovnikovega naslednika imenoval še ta mesec

Pahor je zagotovil, da je koalicija že usmerila vse napore v iskanje kandidata ali kandidatke za novega gospodarskega ministra. "Radi bi, da bi imenovali novega še pred začetkom poletnih počitnic, saj ga čaka priprava proračunov za leti 2011 in 2012 ter cela vrsta aktualnih nalog ministrstva," je poudaril. Po njegovih besedah bo imela pri tem stranka Zares prednostno pravico, saj je bil Lahovnik del njihove ministrske kvote, vendar ne izključne pravice. "Vsi razmišljamo, kdo bi v teh časih najbolje odgovoril na izzive," je dejal.

Kot je orisal, bodo iskali človeka, ki tako kot Lahovnik razmišlja s svojo glavo, uživa zaupanje strokovne in laične javnosti ter bo sposoben igrati kolektivno politično igro. "Ti časi zahtevajo, da se gospodarstvo vidi v viziji politike vlade pri izhodu iz krize in da drugi spoznajo gospodarstvo kot enega temeljnih stebrov teh sprememb," je ponazoril premier.

Pahor je na vprašanje, ali so težave, na katere je Lahovnik opozoril Pahorja v pismu, ki mu ga je poslal, res tako velike, da je moral izstopiti iz stranke in z ministrskega položaja, odgovoril, da je bilo nekaj drugih poti, da se ta problem uredi. "Ko jaz naletim na problem, ga želim čim prej rešiti skupaj s tistim, zaradi katerega je problem nastal," je povedal Pahor in dodal še: "Morda je tu Mateju ostal nek manevrski prostor. Odstopa pa nisem pričakoval."

Na vprašanje, ali je šesti blok Termoelektrarne Šoštanj (Teš 6) eden od razlogov za Lahovnikov odhod, je Pahor med drugim odvrnil, da si brez Teša 6 ne zna predstavljati suverene oskrbe z električno energijo in da so ga za odločitev v prid naložbi prepričali razlogi. Kot premier zahteva, da se naložba odslej vodi bolj gospodarno kot doslej, je dejal in dodal, da še vedno ostaja odprto vprašanje nadaljnjega uspešnega vodenja tega projekta. Odgovor na to premier od vodstva HSE sicer pričakuje v drugi polovici julija. Teš 6 je bil in ostaja pomembna tema, je še dodal.

Glede morebitne rekonstrukcije vlade je Pahor poudaril, da je treba še zlasti v zahtevnih okoliščinah zelo skrbno izvajati spremembe na položajih predstojnikov ministrstev. Premier je tudi poudaril, da sicer predanosti delu ne pogreša pri nobenem od ministrov. Kljub temu pa se bo, če bo ugotovil, da je delo kje manj uspešno, "morda odločil še za menjavo kakšno zamenjavo, toda ne za rekonstrukcijo vlade".

Lahovnik odstopil zaradi "integritete dela nekaterih ministrov"

Razloge za odstop s položaja ministra za gospodarstvo je pojasnil tudi Lahovnik. Kot je dejal, je pred časom na Pahorja naslovil pismo o problemu, ki ga vidi in se nanaša na integriteto dela posameznih članov vlade. Še isti dan je Lahovnik tudi izstopil iz stranke Zares.

Po Lahovnikovih besedah je korektno, da ob izstopu iz koalicijske stranke ponudi tudi odstop s položaja ministra. Premier Pahor sprva njegovega odstopa ni sprejel, a se je "kasneje izkazalo, da gre vendarle za koalicijsko vlado in da so tudi očitno želja in pričakovanja Zares drugačna v koaliciji. Kot je dejal Lahovnik, so se izpostavila nekatera vprašanja v zvezi z utemeljenostjo njegovega nadaljnjega dela v vladi, o tem naj bi odločali celo organi političnih strank.

Nepreklicna odstopna izjava ministra Mateja Lahovnika"Moj namen ni bil kakorkoli ovirati delo koalicije ali vlade ali celo povzročiti, da bi se koalicija ukvarjala sama s sabo, temveč opozoriti na problem, ki je po mojem mnenju pomemben za dolgoročni razvoj Slovenije," je zatrdil Lahovnik.

"Ker je obstajala velika verjetnost, da se bo očitno na nek način ukvarjanje koalicije z mojo ministrsko funkcijo nadaljevalo, vključno s presojanjem različnih organov stranke, sem ocenil, sploh glede na čas, ki je takšen, da mora biti delo vlade osredotočeno na ključne probleme, da je smiselno, da sam potegnem potezo, zato sem danes podal nepreklicno odstopno izjavo," je še pojasnil. Lahovnik in Pahor sta se na to temo sestala pred današnjo sejo vlade.

Kot je še poudaril Lahovnik, je s premierom Pahorjem vedno dobro in korektno sodeloval. "Moj način dela je bil takšen, da sem odkrito povedal svoje mnenje, včasih celo javno delil z javnostjo odkrito različna stališča in je predsednik to vedno toleriral," je pojasnil Lahovnik in dodal, da je Pahor s tega vidika "verjetno najbolj prijazen in tudi korekten, toleranten šef, kar sem jih imel in kar jih bom imel".

Stranke Zares Lahovnikov odstop ni presenetil

Stranke Zares po besedah podpredsednika stranke Andreja Rusa ni presenetil niti odstop Mateja Lahovnika iz Zares niti njegov odstop iz vlade. "Razumemo njegov odstop iz obeh funkcij kot rezultat zadrege in frustracije, ki jo je Lahovnik čutil že dlje časa," je poudaril na današnji novinarski konferenci v Ljubljani.

Kot je pojasnil, je takoj po volitvah v stranki stekla intenzivna debata o tem, ali naj Zares stopi v vlado ali ne. Oblikovala sta se dva pola: en pol, ki ga je predstavljal Lahovnik, in drugi pol, ki ga je zagovarjal predsednik stranke Gregor Golobič.

Lahovnik je po Rusovih navedbah zagovarjal, da stranka ne sme v vlado, ker bo to za njo slabo, Golobič pa, da praktično ni izbire, ker so dali volivcem obljubo, ki jo je treba držati, četudi to stranko lahko stane nekaj popularnosti.

"Ta dva pola, ta frustracija se je ves čas kazala, ta konflikt je, jaz mislim, med obema, ves čas tlel in tudi ta pogovor je bil zelo intenziven in dinamičen praktično celo leto," je dejal Rus. Dodal je, da sta tako odstop iz stranke kot izstop iz vlade rezultat Lahovnikove nejasnosti, ali naj sodeluje v vladi.

Lahovnik naj bi po Rusovi oceni "ves čas iskal za njega dovolj dostojen izstop iz vlade, ki ga ne bi stal politične popularnosti, hkrati pa tudi ne bi povzročil prehude škode vlade". "Mislim, da je, kot vidite, napletel niz dejanj, s katerimi je sebi omogočil, odprl vrata, našel dober razlog ali povod, da je izstopil iz stranke," je izpostavil. Po Rusovem mnenju je Lahovnik realiziral svojo željo, da ne bi nosil celotne odgovornosti za reševanje gospodarstva iz krize.

Glede pisma Lahovnika premier Borutu Pahorju je Rus pojasnil, da je Lahovnik v njem govoril o implicitnem konfliktu interesov. "V Sloveniji imamo težave z razumevanjem in revoliranjem problema konflikta interesov," je dejal in dodal, da "tisto, kar se je zgodilo zdaj, ni nič posebnega".

Golobič je ostal lastnik v Ultri, čeprav mu je marsikdo po Rusovih navedbah svetoval, naj umakne svoj delež iz Ultre in s tem razreši navidezni konflikt interesov. Vendar pa je bilo Golobičevo stališče, da tega ne bo storil, ker bi bilo vse skupaj navadno pretvarjanje, je povedal. Dodal je, da je po Golobičevem mnenju prav, da so vsa dejstva na mizi in da se tudi upoštevajo, ko Ultra dela, kar počne, tudi pri razpisih.

"Tu mislim, da so obtožbe o nekem političnem vplivanju za pridobitev posla Ultre seveda teoretična možnost bolj kot pa kaj drugega," je dejal. Konflikt interesov po njegovi oceni je, ni pa to običajna zadeva.

Rus se je dotaknil tudi odločanja o šestem bloku Termoelektrarne Šoštanj (Teš 6). Lahovnik je namreč iz Velenja, ima volilno bazo in ima po njegovem mnenju velik konflikt interesov, kar pa za politika ni neobičajno. Lahovniku sicer ne očita, da ima konflikt interesov. Rešitev tega ni, da se Lahovnika izloči kot resornega ministra iz odločanja o Tešu 6, temveč da se to regulira in spremlja, hkrati pa opozarja na konflikt interesov, je dodal.

"Čim pridete do uspešnih ljudi, ki so opravljali funkcijo in v gospodarstvu in v politiki, boste zelo hitro prišli do tega, da nekdo, ki je bil direktor nekega podjetja, pa je danes v vladi, je bil direktor nekega inštituta, pa je danes v vladi, ta konflikt interesov ostaja, ključno pa je, da so vse informacije na mizi, da se to budno spremlja in se upošteva pri določanju, kot se najbolje da," je izpostavil.

Glede razmišljanja ministrice za javno upravo Irme Pavlinič Krebs o morebitnem odstopu pa je Rus dejal, da ima izredno visoka merila in je izredno pozorna, po njegovem mnenju pa si je vzela čas za razmislek, predvsem za to, da zbere vsa potrebna dejstva.

Golobič kljub Lahovnikovim očitkom uživa Pahorjevo podporo

Po besedah premierja Pahorja minister za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo Gregor Golobič kljub pismu, ki mu ga je poslal Lahovnik, še vedno uživa njegovo podporo. "Če je ne bi, bi predlagal njegovo zamenjavo," je Pahor povedal po današnji seji vlade v Ljubljani.

Pahor je poudaril, da Golobič svoje delo na ministrstvu opravlja zelo zavzeto in predano. "Tam prihaja do pomembnih odločitev in pomembnih premikov; do večjih kot kadarkoli prej v zadnjih 20 letih, in on jim poveljuje," je dejal Pahor.

Po njegovih zagotovilih Golobič ni minister tega resorja zato, ker je predsednik druge največje koalicijske stranke. Pahor ga želi na tem mestu obdržati, razen če preiskava navedb v Lahovnikovem pismu ne bo pokazala drugače. "To moram povedati kljub temu, da del javnosti mojega stališča ne bo razumel," je izpostavil Pahor.

Ali pri Golobičevem delu prihaja do nepravilnosti, bodo po Pahorjevih zagotovilih ugotavljale pristojne institucije. "Prav je, da se tega lotijo pristojne institucije in ne politika," je dejal premier in zagotovil, da bo skušal storiti vse, da bodo zadevo raziskali. "Tudi tej stvari bomo prišli do dna," je zagotovil. Na vprašanje, ali se mu zdi Golobičevo ravnanje moralno, pa je odgovoril: "Če menimo, da je neka stvar nemoralna, je pa zakonita, spremenimo zakon.

Golobič: Naloga ministrov je, da razmišljajo o svoji dolžnosti, ne o zasebnih zadevah

Predsednik Zaresa Gregor Golobič je pred začetkom seje vlade dejal, da uradno še ni bil seznanjen z odstopom Lahovnika, zato zadeve takrat še ni mogel komentirati. Sicer pa ni naloga članov vlade, da razmišljajo o popularnosti in o svojih zasebnih zadevah, ampak da razmišljajo o svoji dolžnosti, je pristavil Golobič.

Posledice, ki jih utegne imeti ta odstop Lahovnika na stranko Zares, bo pokazal čas, je povedal. "Do konca mandata je še nekaj čas s tem ali onim ministrom, z menoj ali brez mene ima stranka dovolj možnosti, da se ohrani na političnem prizorišču," je dejal Golobič.

Vlačič: Težki časi

Minister za promet in podpredsednik SD Patrick Vlačič je ugotavljal, da bo očitno treba poiskati novega človeka. "Težki časi so za delo v tem trenutku in verjetno vsak minister vidi, da je to tudi izhod iz te težke službe. Vsak ima težke naloge in vsak te odločitve sprejema pri sebi," meni Vlačič, ki sicer pravi, da ni nihče nezamenljiv.

Ministrica za kulturo iz vrst Zaresa Majda Širca pa je prepričana, da je v času, v katerem smo, odgovornost toliko večja in jo je treba izkazovati, ne pa "popuščati in odhajati v teh najtežjih časih".

Žerjav: Gre za paradoksalno situacijo

"Imamo paradoksalno situacijo, ko odstopa minister, ki se je držal zakona in ki je opozoril na nezakonitost. Tisti, ki bi naj te nezakonitosti opravljal, pa bo očitno ostal v vladi. Skratka, narobe svet," se je odzval predsednik SLS Radovan Žerjav. Predsednika vlade Boruta Pahorja je Žerjav ponovno pozval, naj pojasni svoje stališče glede "konflikta interesov, ki ga očitno nekateri ministri v njegovi vladi imajo."

O možnosti, da bi Lahovnik prestopil v SLS, je Žerjav dejal, da je njihova stranka odprta in da bi bila "sposobnega moža" zagotovo vesela vsaka politična stranka. O možnosti, da bi v primeru morebitnega izstopa Zares iz koalicije vanjo pristopila SLS, pa pravi, da "SLS sodelovanje v takšni vladi, kjer vladajo takšne razmere med koalicijskimi partnerji, ne zanima". "Ne bomo sodelovali v takšni vladi, kjer posamezne koalicijske stranke znotraj koalicije pravzaprav delujejo ena proti drugi," je dejal.

Erjavec obžaluje odstop

Predsednik koalicijske DeSUS Karl Erjavec odstop gospodarskega ministra Mateja Lahovnika obžaluje. "Škoda je, da smo izgubili dobrega ministra, ki je pokrival izredno zahteven resor, enega ključnih za izhod iz krize," pravi Erjavec, ki se boji, da bo težko dobiti ustrezno osebo, ki bo Lahovnika nasledila na ministrskem mestu.

Prav tako Erjavec izraža bojazen, da ne bi bil Lahovnik izgubljen za slovensko politiko, saj gre za mladega in obetavnega politika. Zato ga bodo v DeSUS povabili k sodelovanju, "se bo pa seveda sam odločil, ali se bo še politično udejstvoval".

Kot ocenjuje Erjavec, bo premier moral čim prej dobili ustrezno osebo, ki bo kompetentna za opravljanje funkcije gospodarskega ministra, saj bo vlada na nek način oslabljena, če se to ne bo zgodilo v kratkem času. Vprašanje pa je tudi, kaj to pomeni za vlado in koalicijo, saj je tu še grožnja ministrice za javno upravo Irme Pavlinič Krebs, ki tudi razmišlja o odstopu. Erjavec meni, da bo danes tekom dneva bolj jasno, kako globoka bo ta kriza; če bi odstopil še kakšen minister, bi to krizo zagotovo poglobilo.

Jelinčič: Lahovnikova poteza je logična

Predsednik opozicijske SNS Zmago Jelinčič odstop gospodarskega ministra Mateja Lahovnika ocenjuje kot logično potezo. Prepričan je, da "Lahovnik enostavno noče nositi krivde za tisto, česar ne more storiti", edina rešitev pa je, da "odstopi in prepusti stvari tistim, ki hočejo vse skupaj voditi po svoje".

Jelinčič meni, da je nesporno, "da vlado vodi Katarina Kresal po svojih razmislekih in željah in tu ni videti rešitve; država se potaplja in preden se bo dokončno potopila, se je gospod Lahovnik pač odločil, da bo to ladjo zapustil". Tako Jelinčič ob pismu Lahovnika premieru Borutu Pahorju ocenjuje, da gre za druge zadeve, pismo pa je samo še tista "kapljica, ki je vso vodo prelila čez rob lonca".

Iz SDS so sporočili, da dogodkov za zdaj ne komentirajo.

Video: Lahovnik na vprašanja odgovarja le, ko Pahor prikima

Razmišljanja o morebitnem odhodu Lahovnika iz vlade so se okrepila potem, ko je v ponedeljek izstopil iz stranke Zares. Kot je svojo odločitev tedaj skopo pojasnil Lahovnik, se je za ta korak odločil zato, ker vso energijo posveča vodenju resorja, zato po njegovi oceni nadaljnje članstvo v stranki ni smiselno.

Gospodarstvo vodil že v Ropovi vladi

Lahovnik, ki je gospodarski resor vodil že del leta 2004 v vladi Antona Ropa, je položaj ministra za gospodarstvo v Pahorjevi vladi prevzel konec novembra 2008. V primeru prenehanja ministrske funkcije Lahovniku pripada mesto poslanca v DZ, in sicer namesto Alojza Posedela (Zares).

Funkcija ministru, ki je odstopil s položaja, sicer v skladu s poslovnikom DZ preneha takrat, ko se z odstopom seznani DZ. Predsednik vlade pa mora novega ministra DZ predlagati v desetih dneh po prenehanju funkcije, lahko pa DZ tudi obvesti, da jo bo opravljal sam ali začasno poveril drugemu ministru. Ko je predlog vložen, se mora kandidat najpozneje v sedmih dneh predstaviti pristojnemu delovnemu telesu, nato pa o njegovem imenovanju odloča DZ.

Preberite tudi:

Lahovnikovo pismo postalo javno: Nad poslovanje države z Ultro Kosova komisija