Alessandro Petacchi pa je kot furija v slogu rimskih boginj jeze in besa poletel proti drugi etapni zmagi. K njegovi zmagi sta prispevala tudi naša fanta Grega Bole in Simon Špilak. Ekipa Lampre, ki je prišla na Tour kar s petimi novinci, je motivirana zaradi odlične forme prvega šprinterja Alessandra Petacchija naredila skoraj nemogoče. V Lampreju so pred Tourom govorili, da proti vlaku Columbie s Cavendischem nimajo možnosti in da se bodo prepustili toku dogodkov.

Zmaga v Bruslju pa jim je dala polet, da so strnili ranjene vrste ter Petacchiju omočili že drugo zmago, vredno več kot milijon evrov v preračunani protivrednosti objave sponzorja v medijih. Tour ima posebno ceno. Slovenska fanta sta je vredna vsaj pol. Grega Bole, bolan, ranjen, tako rekoč odpisan s prve frontne črte, je sam vlekel vso karavano skoraj uro in pol ter tako peterico ubežnikov držal na minimalni razdalji dobre minute. In ko so mu pošle moči, je še vedno pomagal Cunegu ob okvari kolesa.

"Ah, čestitajte tistemu, ki je zmagal," se je pohval branil Grega Bole. "Nikoli ne bomo vedeli, ali je zmagal tudi zaradi mojega dela ali ne." Potem je razložil, kako je dobil za kolesarja, vajenega zmag in vodstva, neobičajno vlogo Štangljevega kova. "Vprašali so, če lahko kljub hudim ranam - na komolcu imam odprto rano, noge pa imam vse hematomaste od udarcev pri padcih - pomagam. Ker sem vedel, da bom v zaključku bolj težko kaj prispeval, sem se sam javil za lov ubežnikov," je razkril. Čez kocke Roubaixa se je v torek le s težavo pripeljal, včeraj v pokrajini Champagne pa kot lev stisnil zobe. "Z ekipo Columbie smo se zmenili, da vsak prispeva enega za čelo kolone. S Siutsovom sva pač bila sama, druge vse nekaj boli, ne morejo... Na koncu je fino, če trud obrodi in naš zmaga," je delo, cenjeno med strokovnjaki, opisal Bole.

Simon Špilak je, čeprav v pripravah za šprint zelo malokrat sodeluje in ni tako vajen prerivanja skozi pasti francoskih cest, prispeval delček na koncu, piko na i pa izkušeni Danilo Hondo. Šestintridesetletni Petacchi je v turbolentnem šprintu prvi razvil polno hitrost. "Mladeniči", večina pravih tridesetletnikov, niso ujeli niti zavetrja. "Poklon," se je Ale-Jetu kot bogu klanjal Hushovd. Cavendish "ni imel za burek".

Bole, 11 let mlajši od velemojstra hitrosti iz La Spezie, je sicer že zelo navajen (manjših) zmag. Tudi s Kriterija Dauphine pred 30 dnevi, velike generalke za Tour, in dveh zmag s slovenske pentlje. Vseeno vseskozi srka veličanstvo Grande Boucle. "To je čisto druga dirka, kot sem jih doživel doslej. Gledalcev je neomejeno število. V karavani ni milosti. Nihče ne zavira. Ni slabega. Vsi so v formi. V ponedeljek je že prvih 20 minut po štartu v Bruslju letelo, ne bom se zlagal, če rečem, 75 kilometrov na uro. Niti meni, kot hitremu kolesarju, napad v takem ne bi uspel. Ne predstavljam pa si, kako je bilo zadaj v koloni, na 'elastiki'," je razkril ozadje Toura.