Oratorij Mesija HWV 56 Georga Friedricha Händla bodo soustvarili solisti Jana Mamonova, Sophie Harmsen, Benjamin Bruns in Wiard Witholt. Dirigentska taktika bo v rokah Rolfa Becka.

Händel je oratorij Mesija napisal v pičlih treh tednih v poznem poletju leta 1741. Krstno je bil izveden 13. aprila leta 1742 v Neal's Music Hall v Dublinu. Kot je po krstni izvedbi oratorija zapisal Dublinski dnevnik, so "Mesijo tudi strokovnjaki priznali za najlepše glasbeno delo, kar smo jih kdaj slišali", piše na spletni strani festivala Ljubljana.

Skladatelj je moral za številne izvedbe oratorij večkrat predelati po zahtevah trenutne, predvsem solistične pevske zasedbe. Najmanj krat je bila slišana prav njegova izvirna dublinska različica. Nemški dirigent Rolf Beck je izbral kritično izdajo angleškega muzikologa Johna Tobina, ki je izšla pri založbi Bärenreiter.

Orkestrska akademija Festivala Schleswig-Holstein je nastala leta 1987 na pobudo dirigenta Leonarda Bernsteina. Zborovska akademija Festivala Schleswig-Holstein iz Lübecka poletne festivalske prireditve bogati od leta 2002. Beck že več kot 20 let vodi Zbor Bamberških simfonikov, sicer pa je ustanovitelj in umetniški vodja omenjene Zborovske akademije. Jedro njegovega repertoarja so veliki zborovski oratoriji, cerkvena dela in sodobna glasba.

Krstna izvedba opere Carmen v pariški Opera Comique marca 1875 je občinstvo šokirala. Moč strasti je zamenjalo nasilje, nemški glasbeni vplivi, ki so Bizeta navdihovali pri izvrstnem vodenju tem, pa so le otežili razumevanje povprečnega francoskega poslušalca sredi sedemdesetih let 19. stoletja.

Prav tako je zagrebška Carmen pod vodstvom Johannesa Wildnerja v režiji Philippa Himmelmanna na začetku 21. stoletja izzvala številne polemike. Največ vprašanj se je porajalo ob krajšanju partiture in s tem povezanemu pomanjkanju težko pričakovanih španskih folklornih elementov, piše na spletni strani Festivala Ljubljana.

Dirigentska paličica bo v rokah Mihaila Sinkeviča, scenograf predstave je Ivo Knezović, kostumografka Petra Bongard, v naslovni vlogi poje Dubravka Šeparović Mušović.