Pri IAAF so atletinji prepovedali nastopati, dokler ne bodo znani rezultati testa spola. Južnoafričani so sicer pred časom zanikali, da bi že pred omenjenim prvenstvom izvedli test spola pri tekmovalki in zato poznali njene težave. IAAF je omenjene teste zahtevala takoj po prvenstvu, ko je južnoafriška atletinja zmagala z izjemnim časom (1:55,45). Svetovna prvakinja je tako pozneje istega leta prestala test spola, po katerem naj bi natančno ugotovili, ali je res ženska.

Dvome o spolu Semenye so zbudili njeni dosežki na SP 2009, kjer je kot povsem neznana tekmovalka potolkla konkurenco in prepričljivo osvojila zlato, tekmice pa sta zmotila tudi njena močna postava in globok glas. Devetnajstletnica pa bo tako po skoraj letu dni spet lahko nastopala v mednarodni areni, saj so pri IAAF natančno preučili izsledke testa spola. "postopek, ki smo ga proti Caster Semenyi sprožili leta 2009, je zdaj končan," so v izjavi za javnost zapisali pri krovni atletski zvezi in dodali: "Polno sprejemamo odločitev zdravniške komisije strokovnjakov, zato smo atletinji takoj prižgali zeleno luč za nastopanje."

Semenya ni tekmovala vse od lanskega Berlina, ko so nekateri testi spola pokazali, da je hermafrodit. Zdaj je dejala, da je navdušena, da se bo lahko vrnila na atletske steze in obenem upa, da se bodo debate o njenem spolu zdaj le končale.

"Zadovoljna sem, da se bom lahko vrnila v mednarodno atletsko areno in veselim se že, da bom lahko vse te spore pustila za seboj in tekmovala," je dejala Semenya.