Prava drama. Kolona je raz(padala) na prafaktorje, ne glede na imena. Zgodb, tudi s slovensko četverico, je bilo cel kup in ni bilo treba čakati niti do današnje etape do Arenberga, ki je bila zaradi sedmih odsekov kock s trase Pariz-Roubaix, skupaj dolgih 13 kilometrov, že strah in trepet dolgo pred Tourom.

Plohe so na ozkih cestah na malih gričih v Ardenih "popestrile" že tako izredno napet, divji in nevaren začetek francoske pentlje. Dobrih 55 kilometrov pred ciljem se je ob skupinskem padcu v jarek zvrnil Simon Špilak. Prekmurec je nazadnje končal z zaostankom 13 minut skupaj s kapetanom Petacchijem, ki je bil žrtev padca kasneje. Največjo dramo etape pa je povzročil padec v glavnini 30 kilometrov pred ciljem, ko so se zvrnili že na čelu kolone kolesarji ekipe Saxo Bank. In zdelo se je skoraj neverjetno, edini "preživeli" v kaosu je bil Fabian Cancellara, zares velemojster spretnosti na slabih cestah. Če bi bila to klasika, bi Spartakus dodal plin in se odpeljal, tako pa je kolegialno počakal in brzdal napadalne konje nekaterih tekmecev, ki so zaslutili priložnost v nesreči drugih. Cancellara je imel seveda tudi svojo računico, saj je čakal zaradi padca njegovega partnerja v moštvu za generalno Andyja Schlecka, ki je vmes zaostajal že za dve minuti. In celo garač Voigt je moral napeti vse moči, da se je vrnil. Da se je karavana spet združila, so imeli veliko dela tudi v ekipi RadioShack skupaj z Janijem Brajkovičem za Armstronga, v Astani za Contadorja in tudi Kristjan Koren je moral potegniti Ivana Bassa. Žrtev etape pa sta vseeno njihova tekmeca Damiano Cunego (Lampre) in Vandevelde (Garmin). Po dnevu, ko so s Petacchijem slavili etapo, tudi z veliko pomočjo Fortune, so kolesarji Lampreja največji osmoljenci tretjega dne. Grega Bole, ki je potihoma računal prav na to etapo, je bolan v cilj pripeljal celo zadnji, 193., s sotrpini iz "bolnišnice" ranjencev asfalta.

"Spominsko ploščo" za vso kariero pa si je postavil tudi Maxime Bouet, član Valjavčeve Ag2r. Pred zaključkom je Cancellara kot pravi komandant parade glavnemu komisarju UCI sporočil, da se še enkrat v nevarnost za velike drobtinice ne bodo vrgli in bodo mirno zapeljali skozi cilj. Spartakova gesta je seveda v ranjeni karavani naletela na odobravanje. Le mladi Francoz se je naredil "francoza", odšprintal zadnje metre, sodniki so s fotofinišem seveda naredili svoje delo in Boueta uvrstili na drugo mesto. V slovenščini je kar nekaj za dotično osebno necenjenih izrazov, drugo mesto pa bo vseeno za večno njegovo, kar sicer morda ne bo nikoli več ponovil. In tudi "reklamo" si je naredil.

In še zgodba pravega junaka, Chavanela. Prav na letošnji etapi Liege-Bastogne-Liege je hudo padel in dobil pretres možganov. Pred etapo je preko najbolj znane kolesarske spletne strani sporočil, da bo zapustil belgijsko ekipo in se vrnil v Francijo, le rezultat za dvig pogodbe potrebuje, napovedal pa je tudi napada proti Spaju. Soubežnikov se je otresel, ko je bil zadaj največji kaos. Demoni so mu bili na istih cestah zares naklonjeni. Le komu bodo na peklu velikega kamenja?