Substanca, ki jo sicer proizvaja človeško telo, bi lahko tlakovala pot novemu načinu dietnih preparatov, ki bi ljudem pomagali pri izgubi odvečnih kilogramov, ne da bi obenem trpeli za stresnimi stranskimi učinki.

Za vsem stoji ideja o prenehanju uživanja hrane iz izključno uživaških razlogov in ne iz lakote. Ta princip bi lahko uporabljali tudi za zdravljenje odvisnosti od alkohola ali mamil, trdijo znanstveniki iz Manchestra.

Kemikalija, poimenovana hemopresin, deluje tako, da zatre možganske centre, ki se aktivirajo, ko nekdo uživa v utehi npr. s hrano ali cigareto. Tako možgani tega več ne prepoznajo kot nagrado, tako da imamo potrebo po hrani le takrat, ko smo lačni in se več ne nagrajujemo ali tolažimo z njo.

Dr. Garron Dodd, soavtor najnovejše raziskave, opozarja, da zadeva še ni pripravljena za množično uporabo in da so potrebni še mnogi testi, preden se bo to zgodilo. „Vendar to odkritje ponuja nove vpoglede na način, kako možgani nadzirajo apetit, in odpira nove poti, kako manipulirati z delovanjem možganov in pomagati pri razvoju terapij proti prekomerni teži,“ še pravi Dodd.