Na polovici sezone je vprašanje, ki si ga zastavljajo v karavani moto GP, le eno. Kdo še lahko ustavi Lorenza? Mladi španski dirkač je neustavljiv. Odkar je poškodba ustavila njegovega velikega tekmeca in moštvenega sotekmovalca Valentina Rossija, je Lorenzo trdno v sedlu. V Kataloniji je dosegel že tretjo zaporedno zmago, peto v sezoni, in v skupnem seštevku le še povečal naskok.

Že v kvalifikacijah je dal tekmecem vedeti, da bo tudi na dirkališču Montmello on tisti, ki mu bodo gledali v hrbet. S štarta je sicer najhitreje začel Dani Pedrosa, ki pa je že ob koncu prvega kroga napravil napako in se na stezo vrnil na devetem mestu. V boju za prvo mesto sta bila še nekaj krogov Lorenzo in Andrea Dovizioso, toda upov Italijana, da bi se lahko vmešal v boj za vrh, je bilo konec v 14. krogu. Padel je, tako kot njegov rojak Marco Simoncelli. Za zadnjega je bilo dirke konec, Dovizioso pa se je pobral in nadaljeval, toda na koncu je bil le 14.

Lorenzo je imel pred koncem dirke že več kot pet sekund naskoka, lovila sta ga le Pedrosa, ki se je po napaki hitro vrnil med najboljše, in Casey Stoner. A prednosti Lorenzo ni več izpustil iz rok, tako da si je zanesljivo privozil novo zmago. Randy de Puniet je bil četrti, Alvaro Bautista pa peti.

"Lepo je zmagati doma. Lani nisem bil povsem zadovoljen, saj me je Rossi prehitel v zadnjem krogu. Zdaj je drugače, čeprav je bila dirka težka. Asfalt je bil razgret in imel sem nekaj manjših težav z gumami, vse pa se je dobro končalo," je po zmagi povedal Jorge Lorenzo. Uspeha so bili veseli tudi pri Yamahi. Prvič po letu 1986 in Eddieju Lawsonu je njihov dirkač zmagal na treh zaporednih dirkah v elitnem tekmovanju SP.

Lorenzo ima zdaj po sedmih dirkah - sezona se bo čez 14 dni nadaljevala v nemškem Sachsenringu - 165 točk, Pedrosa je s 113 drugi, Dovizioso pa kljub tokratnemu neuspehu tretji z 91. Rossi, ki je do predčasne prekinitve sezone zbral 61, je zdaj že sedmi.

V razredu moto 2 je bil najboljši Juki Takahaši, ki je za dobrih pet sekund ugnal Švicarja Thomasa Lüthija, tretji je bil domačin Julian Simon. Ob padcu Carmela Moralesa je ljubiteljem dirk zastal dih, saj je Španca zadel njegov motocikel, a jo je po prvih poročilih iz bolnišnice odnesel le z lažjimi poškodbami. Skupno je v vodstvu danes peti Španec Toni Elias (111 točk) pred Lüthijem (94).

Najšibkejši razred do 125 ccm ostaja španska domena. Tokrat je slavil Marc Marquez, tretji je bil Pol Espargero. Mednju se je vrinil le Britanec Bradley Smith. Po sedmih dirkah ima današnji zmagovalec le točko naskoka pred Espargarom.