"Ko sem iz avtobusa gledal dež, sem molil, da bi posijalo sonce. In je. Srečen sem," je bil vesel Fabian Cancellara po zmagi, ki bi mu jo lahko odnesel le vsemogočni. Brajkovič je po deloma mokri cesti, ki so ji bili najbolj izpostavljeni kolesarji na sredini štartne liste s Špilakom, Boletom in Korenom, odpeljal le nekaj delčkov sekunde slabše kot deseti Nemec Gerdemann, zaostanek 35 sekund za švicarskim Spartakusom. Prehitel je klubskega kolega Klodna in uresničil prvo (tiho) željo biti tretji mož RadioShacka, 13 sekund za odličnim "šefom" Armstrongom (četrti čas) in osem za Leipheimerjem. Brajkovič je po koncu seveda polaskal odlično vožnjo "Bossa", češ da se ve, kdo je zdaj mož z veliko začetnico. V RadioShacku, najmočnejši ekipi uvodnega dne, so se po odličnem začetku malce pozabavali. Po kronometru je Chris Horner, eden najstarejših na Touru, malce ostrigel najmlajšega v ekipi, "JB juniorja". To predvsem Moniki ne bo preveč všeč, a do konca Toura bodo lasje že zrasli.

Po "10 minutah kolesarske resnice" v Rotterdamu je bil Alberto Contador (šesto mesto, zaostanek 27 sekund) bolj redkobeseden, bolj je bil zgovoren prvi mož Astane Francoz Yvon Sanquer: "Armstrong je odpeljal navdušujoče. Ne bi bil presenečen, če postane veliki zmagovalec. Pričakujem pa njegov napad." Po prologu je bil zadovoljen tudi Kristjan Koren (30. mesto), ki je bil le sedem sekund počasnejši od Brajkoviča. Zelo soliden debi na Touru, celo kot šesti mladi. "S tem majhnim zaostankom sem zadovoljen. Posebno še, ker sem izgubljal sekunde skozi ovinke. Nisem želel več tvegati," je opisal Kristjan Koren. Podobno so bili previdni tudi nekateri favoriti.

V nedeljo se je Tour za mnoge šele začel, mera tveganja pa je bila na zgornji meji. Za zmago na Touru so mnogi pripravljeni tvegati čez vse meje. Trije večji padci, zadnji 300 metrov pred ciljem čez celo cesto. Dobitek na tej loteriji pa je dobil Boletov in Špilakov kapetan. "Tvegal sem čez vse meje, a se je izplačalo. To je zame velika zmaga. Seveda se moram tudi tokrat zahvaliti ekipi," je bil pete zmage na Touru vesel 36-letni Alessandro Petacchi, ki je kar sedem let čakal na novo zmago na Touru, potem ko je leta 2003 dobil kar štiri. Zaslužen za to je bil tudi Bole. "Vlekel sem od zadnjih dveh kilometrov pred ciljem, tik pred zadnjim ovinkom pa so prileteli mimo, a so bili prehitri. Cavendish in Freire sta se ulegla, meni se je izšlo za las. Lepo za nas, da Petacchi zmaga," je bil zadovoljen Grega Bole, vendar z veliko mero skrbi v glasu. "Že na kronometru sem imel težave s poškodovanimi rebri. Po dveh kilometrih na polno sem moral upočasniti, sicer bi od bolečin zlezel skupaj. Tokrat je bilo z rebri v redu, a me muči grlo, imam povišano temperaturo. Ne vem, kako bo," je potožil Bole, ki mu je današnja etapa do Spaja v Belgiji pisana na kožo. Tudi Koren in Špilak sta jo dobro odnesla, prav tako "srečko" Armstrong, ne pa rumeni Cancellara. "Živčno, konec pa nor. Tristo metrov pred ciljem nisem mogel storiti ničesar, da bi se rešil. Priletel sem na tla in asfalt bom v ponedeljek zagotovo čutil," je bil jezen Švicar, Lance Armstrong pa: "Bilo je stresno do skrajnosti. Uspelo mi je končati v enem kosu. Neverjetno, kako intenzivno vsi jemljejo Tour de France." Fasciniralo ga je tudi 1,35 milijona gledalcev ob cesti, 225 kilometrov daleč v treh vrstah, trije ljudje na meter, je izračunal.