Veliki troboj dam gorskega kolesarstva skupaj z Nino Homovec je bil posladek prvenstva. Razgibana proga, kjer je bil kamniški kros že trinajstič, je bila pisana na kožo razpoloženi kolesarki z Ledin nad Idrijo, od koder je prišlo za avtobus navijačev. Tanja, ki je absolutni naslov osvojila že četrtič, je Blažo, ki se je po lanskem šestem absolutnem naslovu morala sprijazniti le z majico prvakinje kategorije elite, po uri in pol prehitela kar za 5:08 minute. Nina Homovec je za Klemenčičevo dihala na razdalji (le) 2:28.

Žakljeva je opravila višinske priprave na Rogli z bivanjem v višinski sobi. Tibetansko višino s šotorom uporablja tudi Homovčeva, medtem ko Klemenčičeva zaradi natrpanega urnika dirk, pred tednom je zaradi pritiska njene nemške ekipe Felt Otztal nastopila na evropskem prvenstvu v maratonu in končala četrta, tega ne počne. V cilju je bila videti zelo izčrpana. "Z Rogle sem odšla po devetih dneh zaradi izpitov tretjega letnika kemijskega inženirstva. Tako sta mi za minimum v pogojih velike višine zmanjkala dva dneva, a očitno se forma še dviga. Trasa, tudi z veliko teka zaradi drsečih odsekov, mi ni delala težav," je bila zadovoljna Tanja Žakelj, ki je v nedeljo zgodaj zjutraj s Klemenčičevo, Homovčevo in najboljšima mladincema Urbanom Ferenčakom, ki je pred tednom na cesti na Ptuju osvojil bron, in Rokom Korošcem že odpotovala na evropsko prvenstvo v Izrael.

"Moj osnovni cilj je kolajna, seveda pa želim še več," je dodala Tanja, ki nastopa v kategoriji do 23 let. Blaža Klemenčič upa, da je bil slab nastop v Kamniku posledica utrujenosti po šesturnem maratonu in da se med elito vseeno približa najboljšemu dosežku, petemu mestu pred dvema letoma v Turčiji. Z drugim naslovom po 2007 je članski prvak Matej Lovše (FBI Uni). Kolesar iz Litije je na prvem vzponu na Kalvarijo modro počakal, da so Matej Mugerli, ki ostaja zvest MTB, kasnejši podprvak maratonec Lenart Noč in bronasti Matjaž Budin s hitrim štartom porabili veliko moči, potem pa je že na prvih tehničnih odsekih prevzel vodstvo in ga rutinirano obranil skozi devet krogov do cilja. "V prvi klanec so tako navili, da sem mislil, da nimam nobenih možnosti, a so prileteli nazaj kot bumerang. Vedel pa sem, da se razlike v taki vročini delajo po eni uri. Vedel sem, da imam v Kamniku možnosti, a le, če je suho," je opisal Matej Lovše, eden od osmih absolutnih prvakov Slovenije. Pintarič pa članom dresov s Triglavom v Izraelu ni namenil.