Petacchi (Lampre) je prvi prešel ciljno črto kot najhitrejši v sprintu ob koncu etape in slavil pred Avstralcem Markom Renshawom, članom moštva Columbia, in Norvežanom Thorom Hushovdom (Cervelo). Petacchi je bil na čelu skupine 29 kolesarjev, ki so imeli srečo in so se izognili zmešnjavi ob padcih.

Zmagovalec sobotnega prologa Švicar Fabian Cancellara (Saxo bank) je v rumeni majici vodilnega tudi po prvi etapi Toura, kljub temu, da je bil udeležen v enem od skupinskih padcev. Švicar je ohranil deset sekund prednosti pred Nemcem Tonyjem Martinom, Britanec David Millar na tretjem mestu v skupnem seštevku ima dvajset sekund zaostanka za vodilnim.

Od štirih Slovencev je bil na 53. mestu najboljši Kristjan Koren (Liquigas-Doimo), ki je v skupnem seštevku 30. Na 54. mestu je etapo končal Simon Špilak, Petacchijev moštveni kolega, ki je prehitel sedemkratnega zmagovalca Toura Američana Lancea Armstronga (Radioshack), ki je bil danes 55., skupno pa je četrti, 59. je bil Grega Bole (Lampre). V množičnem padcu je bil udeležen tudi Armstrong. Kar 157 kolesarjev so sicer nagradili z istim časom, kot je v cilj privozil zmagovalec.

V skupnem seštevku je Špilak 126., Bole pa 141.

Žrtvi množičnega padca sta bila vrhunska sprinterja Britanec Mark Cavendish, ki je lani slavil na šestih etapah Toura, in Španec Oscar Freire. Zato pa je zmešnjavo in kaos, ko so kolesarji brezglavo skušali pridobivati čas na lahki ravninski etapi, za dodatno napetost in živčnost pa je poskrbela več tisoč glava množica ob progi, na prvi etapi najbolje izkoristil 36-letni Italijan Petacchi, ki vozi svoj prvi Tour po letu 2004. Italijan se je izognil kar trem padcem. "Za nami je zelo živčen dan, ki se je na koncu končal v popolni norišnici. Ničesar nisem mogel storiti. Kar močno sem se udaril ob pristanku na trda tla, ta asfalt bom še močno čutil tudi v nadaljevanju," je bil besen olimpijski in svetovni prvak v kronometru Cancellara.

Brajkovič je sicer odlično začel Tour. V sobotnem prologu je osvojil 13. mesto, kar je njegova druga najboljša uvrstitev v uvodnih preizkušnjah največjih dirk. Boljši je bil le pred mesecem dni na kriteriju Dauphine Libere. Tokrat je na 8,9 km v Rotterdamu za zmagovalcem Fabianom Cancellaro zaostal za 35 sekund, za Armstrongom za 13, za Špancem Albertom Contadorjem pa le osem.

Kolesarsko karavano v ponedeljek čaka nova več kot 200-kilometrska etapa od Bruslja do Spaja.