Izmed četverice Slovencev je pet minut oddiha za Dnevnik vzel najmlajši, 23-letni Kristjan Koren. Kolesar iz Budanj nad Ajdovščino se bo na traso današnjega prologa (8,9 kilometra) od skupnih 3642 kilometrov odpeljal točno ob 18. uri in bo tako enajsti Slovenec na Touru. Simon Špilak bo začel ob 17:22, Grega Bole ob 18:28 in Jani Brajkovič ob 19:08.

Je v Rotterdamu čutiti, da je pred vrati dirka dirk?

Ja, seveda je. Vse je varovano, s traso kronometra vred. Ob progi so že danes številni gledalci in navijači. Takega utripa pred dirko do zdaj nisem čutil nikjer. Predstavitev ekip v četrtek je bil že pravi spektakel, z vizualno podobo vred. Vsi dajo vedeti, da je najpomembnejša etapna dirka.

Ste si ogledali traso 8,9 kilometra dolgega prologa?

Ja. Ravnina in dva mostova z višinsko razliko manj kot 20 metrov. Danes je kar precej pihalo. Nekajkrat smo se peljali na polno, predvsem skozi ovinke, da ugotovimo s kakšno najvišjo hitrostjo je mogoče zvoziti.

O vašem kapetanu Ivanu Bassu, čeprav je zmagal italijanski Giro, se v medijih ne govori veliko. Daleč spredaj so Lance Armstrong, Alberto Contador, brata Schleck, svetovni prvak Cadel Evans, aduti nizozemskega Rabobanka Gesink, Freire, Menčov, pa šprinter Cavendish?

Basso je kar motiviran. Vesel je, ker je znova na Touru po štirih letih. Če ga podcenjujejo, pa kaj hočemo. Želje ima tudi Kreuziger. V ekipi je pravo vzdušje, na treningu in za mizo. To veliko pomeni.

Vaš favorit za prolog in prvo rumeno majico?

Cancellara in Vinokourov.