Po Vuelti in Giru je to še tretja velika tritedenska dirka, ki se zaradi nizozemskega skupnega vložka devetih milijonov evrov začenja v deželi tulipanov. Zaradi rekordne slovenske udeležbe bo francoska pentlja zelo slovensko obarvana. Že na sobotnem prologu, krajši 8,9 kilometra dolgi vožnji na čas z vsega dvema nadvozoma - mostovoma v Rotterdamu, ima vsa četverica posebne apetite. Vsi štirje, ki bodo v zgodovini Toura zapisali šele 16., 17., 18. in 19. štart Slovenca na Touru, se dobro zavedajo, da bo sobotna preizkušnja pravih "10 minut resnice". Vsi štirje, ki skupaj še nimajo 99 let, kar v tej konkurenci velja za "mladince", so dobri v tej prvini. Jani Brajkovič (RadioShack) je na zadnjem testu vrtel kar 40 vatov moči več kot pred zmagovitim Kriterijem Dauphine, kar je skoraj deset odstotkov več.

JB junior bi rad bil vsaj tretji mož RadioShacka, da ga ne bodo takoj uporabili kot vlečnega konja za Armstronga že po severnih ravnicah. Za Korena je kronometer celo prva prvina. Hitri Grega Bole in vzdržljivi Simon Špilak (Lampre) sta zelo vsestranska in na povsem ravninski trasi, kjer vsi pričakujejo novo demonstracijo moči Fabiana Cancellare, ne bi smela veliko zaostati. Bole, Koren in Špilak so med 37 kolesarji, ki lahko z dobro vožnjo ob ugodnem razpletu prve dni upajo na belo majico mladega kolesarja, ki jo podeljujejo od leta 1975. Vsi trije se na severnih terenih, ki še kako burijo duhove že pred štartom, dobro znajdejo. Že prva nedeljska etapa naj bi bila po mnenju poznavalcev šok za kar velik del karavane. Med Rotterdamom in Brusljem bo za pekel poskrbel veter. Prerivanje, gneča, padci bodo zagotovo že delali selekcijo med 198 kolesarji iz 22 ekip.

Poleg prvega favorita Alberta Contadorja, junaka 2007 in 2009, ter skoraj 39-letnega velezvezdnika s sedmimi kronami 1999-2005 Lancea Armstronga, ki sta lani polnila časopisne stolpce zaradi rivalstva v isti ekipi, bodo s papirnate liste favoritov za končno zmago v središču pozornosti Avstralec Cadel Evans (BMC), Ivan Basso (Liquigas), brata Andy in Frank Schleck (Saxo), pa tudi Britanec Brad Wigins (Sky), Denis Menčov (Rabobank). Armstrong želi v prvih tveganih etapah največ pridobiti s pomočjo ekipe, Contador upa, da ne bo nič izgubil. Do vzpona na legendarni Tourmalet v Pirenejih, ki letos praznuje 100 let prvega plezanja in bo na vrsti v zadnji tretjini, ne razmišlja praktično nihče.

Pol milijona gledalcev, ki si statistično povprečno ogleda vsako etapo, bo videlo kolesarje iz 31 držav. Štirje Slovenci so trinajsti najbolj številčni, ob 35 Francozih, 32 Špancih, 17 Italijanih, 15 Nemcih, 13 Belgijcih, 11 Avstralcih.