Polno tribuno štadiona Ob jezeru je najprej ogrel Rus Pavel Šalin, ki je pokazal, kako se v daljini skače prek osem metrov, tempu pa ni mogel slediti niti svetovni podprvak Ignisious Gaisah. A se Ganci s slabšimi skoki Gaisaha ne bodo preveč obremenjevali, saj jih bolj zanima, kako se bo njihova reprezentanca odrezala v četrtfinalu nogometnega svetovnega prvenstva proti Urugvaju. Lucia Klocova je na 800 m sijajno drvela ter tekla pod dvema minutama (1:59,56). Slovakinja je spominjala na čase Jolande Čeplak, ko je nekoč na domačem štadionu zlahka tekla pod dvema minutama. Izjemen rezultat in prepričljivo nov rekord velenjskega štadiona ter najboljši dosežek mitinga je v teku na 3000 m z zaprekami dosegel Etiopijec Roba Gary (8:15,00). Gledalce je navdušil tudi Kubanec William Collazo, ki bi lahko na 400 m z lahkoto tekel pod 45 sekundami, če se ne bi v ciljni ravnini povsem ustavil, a s časom 45,19 dosegel rekord štadiona.

Izmed slovenskih atletov je največji aplavz požela metalka kopja Martina Ratej, ki je kopje dvakrat vrgla prek 60 m ter z rekordom štadiona (61,85) prepričljivo ugnala mednarodno konkurenco. »Napišite, da bo Martina že jutri zjutraj s trenerjem Andrejem Hajnškom odpotovala v Eugene, kjer jo konec tedna čaka nastop na diamantni ligi,« nam je za hrbtom pojasnil Uroš Žager, soprog drugič noseče Brigite Langerholc in menedžer Martine Ratej. Kranjčan je imel včeraj poseben razlog za zadovoljstvo, saj je po desetih letih študija končno diplomiral ter postal diplomirani inženir rudarstva in geotehnologije.

Vrhunec večera je bil šprint na 100 m, ki ga je po pričakovanju z rekordom štadiona dobil Jamajčan Michael Frater (10,19). V Velenju praviloma odlični Matic Osovnikar pa se s časom 10,49 ne bo bahal. Najbolj se je osramotila ruska atletska velezvezdnica Tatjana Lebedjeva, ki je bila v skoku v daljino, kjer sta v zadnjem trenutku odpovedali nastop olimpijska prvakinja Higa Maureen Maggi in Estonka Ksenja Balta, šele sedma (619 cm). Gladko jo je prehitela tudi slovenska rekorderka Nina Kolarič (631). Slovenski suvalec krogle Miran Vodovnik se bo moral zamisliti nad svojimi daljavami, saj je v Velenju končal pod 19 metri (18,95).