Venomer v Velenju odlični Matic Osovnikar, trikratni zmagovalec mednarodnega mitinga, bo imel na 100 metrov izjemno konkurenco. Prvi favorit bo nedvomno Jamajčan Michael Frater, svetovni podprvak iz Helsinkov 2005 in olimpijski zmagovalec s štafeto iz Pekinga 2008. Nastopila bosta tudi sedaj že stari znanec Ganec Aziz Zakari in Darrel Brown iz Trinidada in Tobaga, oba pa imata osebni rekord pod desetimi sekundami. Na 400 metrov bo nastopil sijajni Kubanec William Collazo, na 3000 metrov z zaprekami Etiopijec Roba Gary, ki je ta mesec spravil na kolena svetovnega rekorderja Saifa Saaeeda Shaheena. Trenutno najboljša slovenska atletinja Martina Ratej bo imela v metu kopja dve tekmici, ki sta v tej sezoni že vrgli orodje prek 60 metrov, in sicer Justine Robbeson iz Južne Afrike in Čehinjo Jarmilo Klimešovo.

Vrhunec mitinga bosta skoka v daljino, kjer bo izjemna mednarodna konkurenca. Pri ženskah bo nastopila aktualna olimpijska prvakinja Brazilka Maurren Higa Maggi, ruska nebeška skakalka Tatjana Lebedjeva, sijajna estonska blondinka Ksenija Balta, dolgonoga Slovakinja Jana Veldakova ter najdaljša Slovenka vseh časov Nina Kolarič. Pri moških bo skušal Rus Pavel Šalin pokazati, kako je v tej sezoni poletel 825 centimetrov, največja tekmeca pa bo imel v Gancu Ignisiousu Gaisahu in Čehu Romanu Novotniju.

"Velenjski miting bo prvi v vrsti 20-mesečnega garanja, ki nas čaka do konca prihodnjega leta. Po mitingu nas na Portugalskem čaka predstavitev evropskega prvenstva v krosu, drugo leto spet mednarodni miting in konec prihodnjega leta še izvedba evropskega prvenstva v krosu. Velenje bo namreč prvo evropsko mesto, ki bo drugič gostilo tako velik dogodek. Veseli smo tudi, da se atletski miting sovpada z velikim premogovniškim praznikom, saj bo že v petek jubilejni 50. skok čez kožo," pravi predsednik organizacijskega odbora Marjan Hudej.

"Atleti bodo imeli izjemno priložnost, da dosežejo najboljše rezultate v sezoni, morda celo osebne rekorde, ter si naberejo samozavest pred evropskim prvenstvom. Ponosni smo, da smo v Velenje privabili svetovno konkurenco, kakršne doslej še ni bilo," pravi menedžer prireditve Luka Steiner, ki je v nadaljevanju odgovoril na provokativno vprašanje, ali je mogoče, da se Velenje vpiše na svetovni zemljevid tekov pod 10 sekund: "Naš osnovni cilj je izboljšanje rekorda štadiona, ki znaša 10,25 sekunde (Matic Osovnikar iz leta 2006 - op. p.). Glede na to, da bodo lahko atleti neobremenjeni, lahko tečejo zelo hitro, če pa zapiha še pravi veter v dovoljenih mejah, pa bo lahko tek zelo, zelo hiter."

Tudi Atletska zveza Slovenije ni ravnodušna ob takšnih atletskih spektaklih. "Glede na to, kako se Velenjčani vsako leto lotijo projekta, ne dvomimo, da se bo tradicija nadaljevala. Slovenski atleti bodo imeli izvrstne pogoje, da se dokažejo," pravi direktor AZS Boris Mikuž.