Pogovor Jani Brajkovič, kolesar ekipe RadioShack

Je v ospredju ekipe RadioShack zares le Lance?

Vsi vemo, zakaj gremo mi na Tour. Stoodstotno je že od začetka le ena taktika - Lance. Verjamem, da lahko zmaga še osmič. Naredil bom vse, da Lance zmaga na Touru. Biti z njim v ekipi je zame posebna čast. Poleg tega sta zraven še Leiphimer in Kloden, če se njemu kaj zalomi, a deset etap bo zagotovo le ena Bruyneelova taktika. Sem pa vesel, da vozim Tour pred dopolnjenim 27. letom starosti. Da potem nadgrajujem do tridesetega.

Je kakšna druga taktična različica ekipe RadioShack, v kateri vidite svojo priložnost?

S svojo uvrstitvijo na generalno se ne obremenjujem. Pravljice pa se na Touru ne dogajajo. Posebno novincem ne. Prolog na Touru v Rotterdamu bom odpeljal stoodstotno in upam na uvrstitev med deseterico, da me bodo tudi v ekipi opazili. Tako bi nemara lahko dobil vlogo tretjega kolesarja in mi ne bo treba že v prvih etapah narediti največ dela. Upam na kakšno priložnost zase v Alpah ali Pirenejih. Prvi teden bo težak, že pred Tourom si gremo ogledat "luknje" na cesti z Roubaixa. Že na Giru je v prvem tednu na istih terenih zaostalo nekaj favoritov, na Touru bo še mnogo huje.

Pogovor Simon Špilak, kolesar ekipe Lampre

Edini od četverice Slovencev ste, ki ste lepote in grenkobe dirke Tour de France doživeli že lani. Ali spomini kaj pomagajo pred odhodom?

Da. Sedaj vsaj približno vem, kaj me čaka. Tretji teden lani sem najlažje dirkal od vseh. Tour je borba dan za dnem.

Lani so vam komisarji UCI zaradi požrtvovalnosti na eni od etap dali nekaj »popusta« in novo priložnost. Letos ste z zmago na Dirki po Romandiji že eden od kandidatov za belo majico mladega kolesarja.

Res so mi sodniki dali še dodatno priložnost, a na to sem že pozabil, gledam naprej. Romandija je bila že maja, sedaj bo julij. Moje želje so bolj usmerjene v vrh katere izmed etap v zadnjem delu Toura, težje, razgibane in gorske etape. Prve etape pa bo treba biti tudi pravi čas na pravem mestu. Lahko je samo ena luknja in na svidenje Tour.

Le osmerica Slovencev se je doslej vpisala v anale Toura. Sedaj boste na francoski pentlji kar štirje?

To je res lepo videti in biti v taki slovenski družbi. Ne bo nam dolgčas.

Kaj boste za Tour svetovali reprezentančnim kolegom?

Predvsem veliko sreče (smeh).

Pogovor Kristjan Koren, kolesar Liquigasa

Kako pripravljeni odhajate na prvi Tour?

Majice prvaka s ceste v Liquigasu nočejo, zato je bil na Ptuju le odličen trening. V Solkanu na krono je bil Gazvoda močnejši. Celotna maj in junij, z odličnim Kriterijem Dauphine in Po Sloveniji vred, sta bila prava podlaga za prvi nastop na Touru. Odhajam sproščen. Dirko, ki sem jo še leta nazaj široko odprtih oči gledal po televiziji, bom zdaj končno okusil.

Boste z dobrim prologom v Rotterdamu blizu beli majici mladega kolesarja za kakšen dan?

Rotterdam bom seveda odpeljal na polno. Potem pa bomo videli. Verjetno bom že od prve nedelje naprej na čelu kolone. Ve se, v pomoč Ivanu Bassu. Tu je seveda še Čeh Kreuziger, ki na glas govori o beli majici na koncu.

Ste med zelo redkimi kolesarji, ki je že pred Tourom podaljšal pogodbo še za dve leti? Torej vas zelo cenijo.

Mnogi izkušeni, kot je Štangelj, so presenečeni, kako zgodaj sem podpisal. Tudi drži, da že kot novinec nisem podpisal minimalne višine pogodbe kot večina mladih prvo sezono. Zdaj pa so jo še povišali. Očitno so zadovoljni z mojim delom.

Pogovor Grega Bole, kolesar ekipe Lampre

ako so se vrtele noge na državnem prvenstvu na Ptuju?

Nisem imel niti pol toliko močnih nog kot na Dauphine ali na Sloveniji. Verjetno posledica spanja v višinskem šotoru. Trpel sem. Do odhoda na Nizozemsko bom šotor vseeno uporabljal, dobre izkušnje imam.

S kakšnimi mislimi odhajate na prvi Tour?

S spoštovanjem. O tem smo sanjali kot otroci. Že to, kako malo Slovencev je doslej vozilo, vse pove o dirki. Tour je Tour. In to je moja prva tritedenska dirka. Predvsem pa bi rad Tour končal v Parizu. Lampre ima dobro ekipo, z Petacchijem in Cunegom bomo močni.

Se nadejate, da se vaš števec zmag v karieri na Touru obrne na 195?

Ja, 195. Težko bo, vendar fino, če se bo res zgodilo. Poskusili bomo. Prolog v Rotterdamu bom odpeljal na polno.

So ostale kakšne zdravstvene težave zaradi padca na dirki Pariz–Nica v marcu?

Zdravstvenih težav sedaj nimam več. Strah pa je ostal, vsaj prve dni bo pestro. Je pa res, da ko z Janijem (Brajkovičem) skupaj voziva na dirkah, nama gre obema odlično. Zanj sem prepričan, da je sposoben priti med prvih deset v skupni razvrstitvi.