Dekanja FHŠ Vesna Mikolič pojasnjuje, da morajo to narediti zaradi racionalizacije poslovanja, glavni razlog pa je ta, da bodo na fakulteti v naslednjem študijskem letu povsem prešli na bolonjski sistem študija, zaradi česar se bodo zmanjšale tudi pedagoške obveznosti. Skupina predavateljev, Taja Kramberger, Sabina Ž. Žnidaršič, Eva Brajkovič, Tomaž Gregorc in Drago Rotar, pa so prepričani, da se na fakulteti pod pretvezo finančne krize dogaja čistka in da brez službe ostajajo tisti, ki so bili kritični do vodstva fakultete. Podporo omenjenim predavateljem so izrekli tudi študentje FHŠ, ki so prepričani, da odhajajo najboljši predavatelji, zato so vodstvo fakultete že pozvali k odstopu.

Predavatelji kot strošek

"Uničujejo nam študij in naše življenje. Jemljejo nam najboljše pedagoge," je kritičen predsednik študentskega sveta FHŠ Martin Krauser, ki se boji, da bo zaradi omenjenega dogajanja okrnjena tudi vrednost njihovih diplom. Predavatelji, ki bodo ostali brez službe, pa se težko sprijaznijo s tem, da so ovrednoteni kot strošek, potem ko je država več leta vlagala v njihovo znanje, ki so ga potem prenašali na študente. Dekanja je namreč kot enega izmed razlogov za prenehanje sodelovanja s predavatelji navedla tudi prihranek denarja v višini okoli 330.000 evrov in navedla, da bodo sodelovanje prekinili s sodelavci, ki tudi sicer niso bili zaposleni za nedoločen čas in ki so imeli v tekočem študijskem letu manjše delovne obveznosti od redno zaposlenih. Večina teh sodelavcev pa naj tudi ne bi bila matično zaposlena na FHŠ.

"To sploh ne drži. Matično smo na fakulteti zaposleni vsi tisti, ki tukaj opravimo večino svojega dela, " pravi Žnidaršičeva, ki se sprašuje, kako bo preživela po prekinitvi pogodbe, saj se ne bo mogla prijaviti niti na zavod za zaposlovanje, ker ima še eno pogodbo z ZRS, kjer dobi približno 250 evrov na mesec. Taja Kramberger pa je opisala, kako je prišlo do tako imenovanih manjših delovnih obveznosti. "Sprva so mi predlagali, naj zmanjšam pedagoške obveznosti, ker bi se tako razbremenila in bi se potem lahko bolj posvetila raziskovalni dejavnosti. Nato pa mi raziskovalne dejavnosti niso odobrili, ker nisem imela pedagoških obveznosti. Vse to jasno kaže, da so dalj časa načrtno pripravljali, koga se bodo znebili," pravi Krambergerjeva, sicer zelo priljubljena asistentka med študenti zgodovine in antropologije.

Krizo financiranja prenašajo zaposleni

"Do konca smo bili izrabljeni, saj sem na informativnih dnevih študentom še celo predstavljala svoje predmete, nato pa sem izvedela, da mi ne bodo podaljšali pogodbe," je ogorčena Krambergerjeva. Odpuščeni predavatelji še trdijo, da krizo financiranja humanističnih ter filozofskih fakultet plačujejo zaposleni, čeprav je za to odgovorno predvsem nesposobno vodstvo, ki zaposlenih ni zaščitilo in se niti ni angažiralo za spremembe neustreznega financiranja s strani resornega ministrstva.

Zaradi vsega navedenega skupina predavateljev in študentov zahteva nepreklicen odstop vodstva FHŠ, razveljavitev kadrovskega načrta za študijsko leto 2010/2011 in pisno zagotovilo, da se kadri, ki so ogrozili sam obstoj FHŠ, trajno umaknejo iz vseh vodstvenih organov FHŠ ter vseh svojih javnih funkcij. Ob tem pa pozivajo vse razumne in občutljive ljudi na Primorskem in v Sloveniji, da se uprejo razpadu izobraževalnega sistema in zaustavijo škodljiv proces, v katerem se vsebinske obravnave nadomeščajo s kapitalskimi, dobičkonosnimi in podjetniškimi kategorijami.