Z nepodaljšanjem pogodb naj bi Fakulteta za humanistične študije (FHŠ) sledila obvezujočim usmeritvam za racionalizacijo poslovanja, ki jih je sprejela Univerza na Primorskem in s katerimi naj bi članice univerze zaščitile predvsem matični kader in zaposlene za nedoločen čas.

Po mnenju skupine petih pedagoških delavcev, s katerimi fakulteta prihodnje leto ne bo podaljšala pogodb, svoje poglede pa so danes javno predstavili na novinarski konferenci, se v ozadju racionalizacije izvajajo arbitrarne prekinitve delovnih razmerij oziroma kadrovska čistka. Kot pojasnjujejo, fakulteta vzporedno z napovedanim nepodaljšanjem pogodb odpira nov študijski program in zaposluje nov kader.

Razloge za nepodaljšanje pogodb gre deloma iskati v podpori, ki so jo nekateri od njih izkazali kritično mislečim študentom ter profesorjem, menijo. Kot je pojasnila asistentka Eva Brajkovič, je o bila o tem, da ji pogodbe ne bodo podaljšali, obveščena kmalu zatem, ko se je na akademskem zboru zavzela za gibanje študentov in zaposlenih Plenum Koper. Plenum je med drugim zahteval odstop dekanje FHŠ Vesne Mikolič.

Kdo so pedagoški delavci, katerim letos ne bodo podaljšali pogodb, in koliko jih je, uradno ne vedo, je pojasnila asistentka Taja Kramberger, ki je na fakulteti prekarno zaposlena že šesto leto. Kot je Krambergerjevi pojasnila Mikoličeva, zaradi varstva osebnih podatkov fakulteta poimenskega seznama ne more posredovati.

Sicer pa naj bi bilo zadržanost do odpuščanja pedagoških delavcev po mnenju Krambergerejve slutiti tudi v dopisu rektorja univerze Rada Bohinca, ki naj bi med drugim zapisal, da se o možnostih prekinitve delovnih razmerij do zdaj niso izrekali. Bohinc za izjave ni dosegljiv.

Skupino odpuščenih pedagoških delavcev podpira tudi študentski svet fakultete. "Predstavniki študentov ravnanje vodstva obsojamo kot povsem neustrezno," je dejal predsednik študentskega sveta Martin Krauzer. Študentom je po besedah Krauzerja pravno formalno vseeno, ali gre za odpuščanje ali za nepodaljševanje pogodb, dejstvo pa je, da so bili iz procesa odločanja izključeni in da na ta način ostajajo brez priljubljenih profesorjev in asistentov.

Skupina odpuščenih pedagoških delavcev zdaj zahteva nepreklicen odstop dekanje in razveljavitev kadrovskega načrta fakultete za prihajajoče študijsko leto. Obenem zahtevajo pisno zagotovilo, da se "kadri, ki so ogrozili sam obstoj FHŠ" trajno umaknejo iz vseh vodstvenih organom fakultete. Glede morebitnega sodnega spora pred delovnim sodiščem se bodo odločili po pogovoru s pravnimi strokovnjaki.