Petnajsti mednarodni miting ob dnevu rudarjev bo štel tudi za serijo Evropske atletske zveze (EAA) in slovensko mednarodno ligo za veliko nagrado Vzajemne. Tekmovanje se bo s članskimi kategorijami začelo že ob 17.45, osrednji del mitinga pa ob 19.30. Nastopilo bo okrog 120 tujih tekmovalcev in tekmovalk iz okrog 20 držav, tudi številni dobitniki odličij na olimpijskih igrah in svetovnih prvenstvih, skupaj z domačimi pa bo na startu blizu 200 atletov in atletinj.

Osrednja disciplina bo ženski skok v daljino s slovensko rekorderko Nino Kolarič, četrto na dvoranskem evropskem prvenstvu Torinu, in domačinko Nino Kokot. Prvo ime mitinga bo Rusinja Tatjana Lebedjeva, dobitnica številnih medalj na velikih tekmovanjih, med drugim zlata na OI leta 2004 in srebra leta 2008, ter zlata na SP leta 2007 in srebra leta 2009. V boj za zmago se bo podala tudi olimpijska zmagovalka iz Pekinga Maurren Higa Maggi iz Brazilije.

Na startni listi je v daljini tudi Estonka Ksenija Balta, lanska evropska dvoranska prvakinja, ki je bila letos na dvoranskem SP v Dohi četrta. Dobre osebne rekorde, prek 6,50 m, imajo še Slovakinji Renata Medgyešova in Jana Veldakova, Rusinja Olga Balajeva in Belorusinja Veronika Šutkova.

Matic Osovnikar, bronast pred štirimi leti na evropskem prvenstvu na 100 m, se bo med drugim pomeril tudi z Jamajčanom Michaelom Fraterjem, svetovnim podprvakom iz Helsinkov (2005) in članom zmagovitih štafet na prejšnjih olimpijskih igrah v Pekingu in lanskem svetovnem prvenstvu v Berlinu. V sprintu bosta nastopila tudi Darrel Brown iz Trinidada in Tobaga, svetovni podprvak iz Pariza (2003) in član srebne štafete na lanskem SP, ter Ganec Aziz Zakari, ki je že zmagoval na mitingih zlate lige in se uvrščal v finale velikih tekmovanj. Ta tuja imena zagotavljajo, da bi lahko v Velenju videli tek pod desetimi sekundami.

Mariborčan Sebastijan Jagarinec bo imel v teku na en stadionski krog priložnost, da v konkurenci letošnjega svetovnega dvoranskega podprvaka Williama Collaza iz Kube in Andrewa Steeleja, četrtega v britanski štafeti na OI v Pekingu, potrdi dobro formo.

V metu diska bo tekmoval Aleksander Tammert iz Estonije, bronast na OI v Atenah in mož nekdanje slovenske reprezentantke Elizabete Randželovič Tammert. Tudi v ostalih disciplinah mitinga sta najmanj dva tuja tekmovalca in tekmovalka z izjemnimi uspehi na velikih tekmovanjih. Tako bo v moškem skoku v daljino nastopil Ganec Ignisious Gaisah, nekdanji svetovni dvoranski prvak in svetovni podprvak na prostem leta 2005.

"Kljub nezavidljivim gospodarskim razmeram nam je uspelo ohraniti visoko raven mitinga, ki bo letos stal 100.000 evrov. To je glede na izjemno zasedbo mogoče zgolj zaradi prostovoljnega dela organizacijskega odbora. Lani smo imeli tik pred mitingom močno neurje, ki nam je dobesedno razmetalo merilne naprave, vendar smo uspelo izpeljati tekmo tako, da to potem ni bilo niti opaziti. Za četrtek je tokrat napovedano veliko boljše vreme in upam, da bo tudi v resnici tako. Pred nami, ki pripravljamo miting, pa je še 20 mesecev napornega dela: Poleg tradicionalnega mitinga nas prihodnje leto decembra čaka tudi evropsko prvenstvo v krosu. Velenje bo postalo prvo mesto na stari celini, ki bo dvakrat gostilo to tekmovanje," je pojasnil Marjan Hudej, predsednik organizacijskega odbora tekmovanja.

Boris Mikuž, direktor AZS, je ocenil da bo miting velika priložnost za dobe nastope slovenskih predstavnikov, ki tako močne tuje konkurence na slovenskih mitingih, kot bo letos Velenju, še niso imeli.