V slovenskih cerkvah lahko recimo zadnja leta praktično vsak teden vidimo, tudi v samem centru Ljubljane, izjemno nestrpne grafite, pa jih ni nihče obsodil, še najmanj predsednik države. Doživljamo tudi kakšne hujše grožnje, pa se tudi predsednik vlade ni oglasil, je prvak SDS ob obisku v Pomurju odgovoril na vprašanje, ali se bo tudi njihova stranka pridružila obsodbam LDS, ki je danes pozvala vse stranke in civilno družbo, da najostreje obsodijo nestrpne, homofobne napade.

Janša je izjavo podkrepil z lastnim primerom, ko je pred leti namestnik komandirja policijske postaje njemu osebno grozil s smrtjo prek interneta in je bila stvar na sodišču, kjer pa je bil policist oproščen. "Sedanja ministrica ga je ponovno zaposlila v policiji, ponovno je oborožen in baje naj bi v kratkem ponovno napredoval," je dejal Janša. Kot je dodal, se "globoko strinja, da smo pred zakonom vsi enaki in da morami imeti vsi enake pravice in bilo bi zelo dobro, če bi liberalna demokracija pri svojem delu to upoštevala".

Zalar: S homofobnimi napadi je naša demokracija znova dobila buško

Na homofobne napade na Cafe Open, ki so se zgodili minuli teden, so se ostro odzvali tudi v LDS. Kot ocenjuje pravosodni minister in predsednik ljubljanske LDS Aleš Zalar, je z napadom "naša demokracija znova dobila buško". Zato v LDS pozivajo vse, da se do takšnih ravnanj opredelijo in jih tudi obsodijo.

Kot je na današnji novinarski konferenci v Cafeju Open, ki je bil minuli teden zopet tarča homofobnih napadov, dejal Zalar, v LDS tak način izražanja nestrpnosti do drugačnih ostro obsojajo. "Tega ne počnemo prvič, bojim pa se, da tega tudi ne počnemo zadnjič." Nestrpnost do istospolno usmerjenih je namreč po njegovem mnenju v slovenski družbi zelo globoko ukoreninjena. "Čeprav bo mogoče vse napise in grafite prepleskati, pa ne bomo mogli izbrisati te globoko ukoreninjene nestrpnosti," je prepričan.

Takšni izpadi, kot so se zgodili minuli teden, so po njegovem mnenju najboljši dokaz za to, da je treba v Sloveniji zagotoviti popolno pravno enakost vseh družbenih skupin, tudi istospolno usmerjenih. In zato si prizadevajo za čimprejšnji sprejem družinskega zakonika, saj ti dogodki dobesedno kličejo po sprejemu pravne ureditve, ki bo zagotovila pravno enakost vseh, ki živijo v Sloveniji.

A samo pravna enakost po njegovih besedah ne bo zadoščala, saj potrebujemo tudi "pravo enakost", kar pomeni, da mora naša demokracija postati prava demokracija, kjer vladajo strpnost, svoboda in odprtost. "Če svobode drugih ne spoštujemo, se nam zgodi, kar se je zgodilo naši demokraciji sedaj: naša demokracija je znova dobila buško," je prepričan Zalar.

Zato v LDS pozivajo vse, oblast, politične stranke, civilno družbo in tudi posameznike, da se opredelijo do takih ravnanj in jih obsodijo.

Podpredsednik ljubljanske LDS Slavko Ziherl pa je opozoril, da je spolna usmerjenost ena najbolj intimnih človekovih pravic, in tisti, ki to pravico kratijo, delujejo proti ustavi, pravni državi ter človekovim pravicam in svoboščinam.

"Tako ravnanje je v najbolj skrajni in grozoviti obliki znano in nacistične Nemčije," pravi Ziherl in dodaja, da so bili ti napadi zavrženi in strahopetni ter da govorijo o samih storilcih in njihovem odnosu do lastne spolnosti.

Lokala Cafe Open so se v minulem tednu dvakrat lotili z molotovkami, enkrat pa so ga popisali s sovražnimi besedami. Enak grafit se je se znašel tudi na hiši sodnice Mojce Zalar Kocjančič, sicer soproge Aleša Zalarja, ki je sodila napadalcem na gejevskega aktivista Mitjo Blažiča. Zalar sicer o napadu na njegovo hišo danes ni želel govoriti.

Napad na lokal Cafe Open so obsodili tudi v Mladi liberalni demokraciji, kjer takšno izražanje nestrpnosti ocenjujejo kot nedopustno in nesprejemljivo. Zadnji primer napada po njihovem mnenju znova opominja, kako hitro se pod krinko svobode govora in izražanja lastnega mnenja lahko del slovenske populacije znajde v primežu homofobnih napadov in izlivov nestrpnosti. Temu se je po njihovem mnenju treba upreti in takšna dejanja ostro obsoditi.

"Včeraj so bili tarča istospolno usmerjeni in v kolikor ne bomo ostro obsodili takšnega nasilja, je lahko jutri tarča nestrpnih napadov in sovraštva kdor koli izmed nas. Ne zatiskajmo si oči in se uprimo takšnemu načinu izražanja nasilja in nestrpnosti," so še sporočili iz MLD.