Nezvesti partner se znajde pred bolečo preizkušnjo, ker pogosto ne ve, ali bi nadaljeval z osebo, s katero je bil nezvest, ali pa bi se vrnil v primarni odnos, kar pa zanj pogosto lahko pomeni velik napor, saj si bo nezvesti partner moral pri prevaranem partnerju povrniti občutek zaupanja, ki je bil z nezvestobo izgubljen.

Kako pogosta je nezvestoba in kdaj govorimo o nezvestobi

Vsak izmed nas je prepričan, da se s problemom nezvestobe ne bo nikoli srečal oziroma vsaj tako upa. Vendar statistike kažejo, da je nezvestoba pogost pojav, saj se pojavi kar pri 37 odstotkih poročenih moških in 20 odstotkih poročenih žensk. Skoraj zagotovo lahko rečemo, da je odstotek nezvestih partnerjev še večji. Saj po navadi tisti, ki laže partnerju o svoji nezvestobi, po vsej verjetnosti laže tudi raziskovalcu, ki opravlja raziskavo o pogostosti nezvestobe. Na osnovi teh statističnih podatkov lahko rečemo, da se skoraj pri vsakem tretjem zakonskem odnosu pride do nezvestobe.

Seveda se je treba vprašati tudi, kaj pomeni nezvestoba. Ali poljub pomeni nezvestobo? Ali povabilo na kosilo pomeni nezvestobo? Ali o nezvestobi govorim zgolj takrat, kadar je prišlo do spolnega odnosa? Na to vprašanje je praktično ni mogoče odgovoriti. Za nekoga lahko pomeni prevara le spolni odnos, medtem ko je lahko za drugega prevara že objem, pozdrav, darilo, skupno kosilo...

Razlika med moškimi in ženskami

Vsak partnerski odnos je edinstven, enkraten in neponovljiv. Zato obstajajo v vsakem partnerskem odnosu različni vzroki, ki lahko privedejo do nezvestobe. Vendar kljub temu številne raziskave dokazujejo, da obstaja razlika med tem, kaj iščejo moški in ženske v nezvestobi. Vendar različni razlogi pri moškem in ženski nikakor ne pomenijo, da so to upravičeni razlogi za nezvestobo. Saj je vsak partner v polnosti odgovoren za nezvestobo. Zagotovo pa so nam lahko ti razlogi v pomoč, da razumemo pomen nezvestobe pri moškemu in ženski. Kaj torej iščejo moški in ženske v nezvestobi?

Prva razlika: Ženske iščejo čustvenega prijatelja; moški iščejo prijatelja za "druženje".

Ženska: "Končno sem našla nekoga, ki se mu lahko čustveno odprem, ki me razume, čuti, se zanima zame...

Moški: "Našel sem osebo, s katero lahko delim ogromno stvari, ki so tudi meni pomembne - spolnost, tenis, ples..."

Ženske v nezvestobi iščejo predvsem čustveno povezanost, za katero menijo, da jo primanjkuje v primarni vezi. Čustveno povezanost ženske začutijo, ko doživijo, da jim moški nudijo pozornost, naklonjenost in predvsem konstruktiven pogovor. Saj ženske razvijejo intimno povezanost preko verbalne interakcije, ki jim nudi občutek varnosti in topline. Ko ženske nekaj časa čutijo ta pozitivna občutja ob drugem moškem, po navadi pride tudi do spolnosti.

Moški pa ne iščejo toliko čustvene povezanosti, temveč predvsem skupne aktivnosti (šport, služba...). Vse te aktivnosti se odražajo predvsem preko neverbalne komunikacije, preko katere se čutita povezana, in po navadi bistveno prej privedejo do spolnega odnosa.

Druga razlika: Ženske opravičujejo svojo nezvestobo s tem, ker so resnično čutile ljubezen; moški opravičujejo svojo nezvestobo s tem, ker niso čutili ljubezen, temveč so zgolj iskali izhod v stiski.

Ženska: "Resnično sem ga ljubila."

Moški: "Nisem je ljubil, temveč sem nekoga preprosto potreboval ob sebi."

Ženske opravičujejo nezvestobo z dejstvom, da so čutile resnično ljubezen, ker so začutile globoko čustveno in kasneje lahko tudi intimno povezanost. Kar je tudi pogosto osnovni razlog, da nezvestoba ženske bolj pogosto privede do ločitve. Presenetljivo pa je spoznanje, da moški po navadi ravno nasprotno kot ženske opravičujejo svojo nezvestobo s tem, da v vzporedni zvezi ni bilo ljubezni. Pogosto tudi minimalizirajo pomen nezvestobe s tem, da je bilo to samo nepomemben dogodek, slučajnost ali trenutna sprostitev napetosti, ki se je nabrala v primarnem odnosu, službi...

Jernej Kovač je specialist družinske terapije, deluje v Centru za izobraževanje, supervizijo in terapevtsko pomoč v Mariboru.