V kategoriji elite je drugo mesto zasedel Matej Gnezda (Adria Mobil), tretje pa Matej Marin (Perutnina Ptuj). V konkurenci do 23 let je zmagal Blaž Furdi (Sava Kranj). Pri mlajših mladincih je bil najboljši Andrej Rajšp (TBP Lenart), pri starejših mladincih Matej Mohorič (Sava Kranj), pri ženskah pa Polona Batagelj (Durango).

V kategoriji elite in do 23 let je skupaj nastopilo 92 tekmovalcev, od najboljših Slovencev sta manjkala le Jani Brajkovič in Tadej Valjavec. Štangelj se je tako na lestvici najuspešnejših z državnega prvenstva izenačil z Valjavcem in Mitjo Mahoričem, ki imata prav tako po dva naslova.

Nastop hrvaških tekmovalcev, ki so prav tako tekmovali za državne naslove, je imel tokrat velik vpliv za razplet slovenskega prvenstva. Izkušeni Štangelj, sicer osamljeni jezdec v dresu Astane, je uporabil svojo glavo in smisel za opazovanje. Že v toku same dirke je opazil, da je Hrvat Rado Rogina izredno močan in da bi se ga splačalo imeti na očeh. Tako je bil Novomeščan ob Hrvatu ob prvem odločilnem trenutku dirke, ob njegovem napadu štiri kroge pred ciljem. Skoku Rogine so poleg Štanglja sledili še domačin Matej Marin, Matej Gnezda, Jure Golčer in Blaž Furdi. Ko si je ubežna šesterica v nekaj minutah privozila dve minuti prednosti, je postalo jasno, da bo treba zmagovalca iskati med to skupino.

Rogina in Štangelj sta v sprintu premalo močna, da bi čakala nanj. Zato je Rogina na zadnjem vzponu v zadnjem krogu spet potegnil, Štangelj mu je sledil, preostali ubežniki pa za to niso imeli moči. Tako je o zmagovalcu dirke odločal sprint dveh kolesarjev, ki je bil neverjetno izenačen, fotofiniš je pokazal, da je bil Slovenec za las hitrejši.

"Jaz sem predvidel tak razplet. Videl sem, da je Rogina najmočnejši v klanec, poleg tega pa ni tekmoval v slovenskem prvenstvu in praktično ni bil konkurenca. Tako je bila skupno kolesarjenje z njim dobitna kombinacija. Na zadnjem vzponu, ko je napadel, sem sicer počakal, da bi videl, kaj bodo storili drugi ubežniki, ko pa je bilo jasno, da preostali njemu ne morejo slediti, sem potegnil še sam. Nato sva družno kolesarila do cilja," je dejal Štangelj, ki je bil dolgo prepričan, da je sprint dobil Hrvat.

Štangelj je le dan prej izvedel, da ne bo nastopil na dirki po Franciji: "Nisem razočaran. Tu ne morem storiti ničesar, vodstvo moštva je tisto, ki izbira tekmovalce. Zame vedo, da sem v dobri formi, zakaj pa me niso uvrstili v ekipo, vedo oni. Očitno imajo zato razloge, očitno me vidijo na kakšni drugi dirki. Za Tour se sicer nisem posebej pripravljal, zadnje tedne, ko nisem tekmoval, sem ves čas posvetil pripravam za državno prvenstvo."