Tudi linije v bolj oddaljene kraje na območju, kjer še vozi mestni avtobus, kot so Vnanje Gorice, Sostro, Medvode in Škofljica, bodo poleti vozile manj pogosto. Mariji Ivančič iz Sostrega to ni najbolj všeč, saj pravi, da se bo morala vse poletje navajati na novi vozni red že tako in tako redkih avtobusov, ki vozijo v Sostro. Ivančičeva mora namreč vsak dan ob sedmih na delo v središče Ljubljane, ker pa bodo avtobusi vozili bolj redko kot prej, bo morala vstajati prej, da bo pravočasno prišla na delo. Med »bolj oddaljenimi« so izjema linije, ki vozijo v Podutik, Gameljne in Zalog, kjer bodo avtobusi vozili na 13 do 16 minut.

Nočne linije bodo obratovale tudi čez poletje

V poletnem času bodo obratovale vse nočne linije, torej N1, 2, N3, N5, 6 in N11, ki bodo vozile na 40 minut, in sicer od triindvajsete ure do dvajset minut čez polnoč ter nato od druge ure in petdeset minut do četrte ure in petdeset minut.

Vozni red linije 23 od Kolodvora do Živalskega vrta ostaja enak kot do sedaj, linija 27, ki vozi skozi BTC, pa bo med poletnimi počitnicami ob delavnikih ob konicah vozila na 16 minut, zunaj konic pa na 17 minut, sporočajo z LPP.

Pred časom smo poročali, da naj bi bili po prestolnici do 16. julija nameščeni prikazovalniki prihodov avtobusov. Ali res lahko sredi julija pričakujemo omenjene prikazovalnike, ki bodo poleg prihodov avtobusov posredovali tudi splošne informacije, kot so obvestila o obvozih in zastojih, smo preverili na LPP, a nam natančnih informacij zaradi odsotnosti odgovorne osebe niso mogli posredovati. Pojasnili pa so, da so prikazovalnik na postajališču Konzorcij umaknili, ker je bil slednji testni primerek, ki ga bodo nadomestili z drugim prikazovalnikom.

Dokler postajališča ne bodo opremljena s prikazovalniki prihodov avtobusov, lahko te informacije dobite na spletni strani bus.talktrack.com oziroma na mobilnem telefonu prek storitve LPP Bus Info. Na številko 2929 lahko pošljete ključno besedo LPP presledek in številko vstopnega postajališča, v povratnem sporočilu pa boste dobili podatek o treh naslednjih odhodih avtobusov za vsako linijo, ki ustavlja na tem postajališču. Velja opozoriti, da mobilna storitev ni brezplačna, saj se vsako poslano sporočilo zaračunava po veljavnem ceniku operaterja, za dohodna sporočila pa boste morali odšteti 0,21 evra.

Moneta ne omogoča brezplačnega prestopanja

Potem ko je bilo maja ukinjeno gotovinsko plačevanje voženj z mestnimi zelenci, imajo potniki sedaj dve možnosti, in sicer da vožnjo plačajo z mestno kartico urbano, kot alternativa pa jim ostane plačilo prek mobilnih telefonov z moneto. Slednje potniki storijo tako, da preden vstopijo na avtobus, pokličejo številko 1899, svoj mobilni aparat pa nato približajo validatorju kartic. Po uspešni validaciji bodo na svoj mobilni telefon prejeli sporočilo, ki velja kot potrdilo o plačilu vožnje. Pri plačilu z moneto je cena prevoza z mestnim avtobusom 80 centov, vendar pa ne omogoča 90-minutnega brezplačnega prestopanja med progami.