Letošnje svetovno prvenstvo je tako kot že mnoga poprej obljubljalo podiranje rekordov v gledanosti. Čeprav lahko že po prvih podatkih vidimo, da je trend obrnjen navzgor, pa ostaja vprašanje, ali je to posledica globalizacije in večje dostopnosti televizijskih prenosov ali pa sta ljubezen do te igre ter razburjenje navijačev ob merjenju moči z drugimi reprezentancami resnično priklenila pred televizijske zaslone več privržencev kot prej. Med Američani in preostalim svetom že dalj časa poteka razprava, kateri je najbolj gledan športni dogodek na svetu, glavna kandidata pa sta finale v ameriškem nogometu Superbowl in finale svetovnega prvenstva v nogometu.

Letos je bila v ZDA po več kot 25 letih nedotakljivosti končno premagana zadnja epizoda priljubljene nanizanke MASH, ki si jo je leta 1983 ogledalo 105,9 milijona ljudi. In kdo je bil krvnik? Superbowl XLIV kakopak, ki si ga je v ZDA ogledalo 106,5 milijona ljudi, po svetu pa je pritegnil dodatnih 150 milijonov gledalcev. Če se sprašujete, ali se lahko največji športni dogodek v ZDA res meri z največjim svetovnim športnim dogodkom, kot je svetovno prvenstvo v nogometu, je (ob upoštevanju zgolj gledanosti) odgovor ne. Niti približno.

Pri večini podatkov o gledanosti gre namreč dobesedno za inflacijo s strani medijev ali organizatorjev, ki želijo izboljšati izhodišča za trženje dogodkov. Zato so številke, kot je milijarda gledalcev finala ameriškega nogometa Superbowl ali 1,3 milijarde gledalcev finala svetovnega nogometnega prvenstva leta 1998 v Franciji, zgolj približne ocene, ki pa so bolj povezane z ugibanjem kot z realnostjo. Gledanost finala svetovnega prvenstva leta 2006 je bila po nekoliko bolj konservativni oceni Fife ocenjena na 715,1 milijona ljudi, raziskava neodvisnega inštituta Initiative Sports Futures pa je pokazala, da naj bi si tekmo finala od začetka do konca dejansko ogledalo "le" okoli 260 milijonov ljudi.

Primerjava kaže, da je bilo nogometno finale približno dvakrat bolj gledano kot tisto ameriškega bratranca, ki si ga je istega leta po svetu ogledalo 130 milijonov ljudi. Glavna razlika je seveda v razširjenosti športov: medtem ko je nogomet številka ena skoraj povsod po svetu, je ameriški nogomet zvest svojemu imenu in je številka ena samo v ZDA. Nesporen primat pa ima Superbowl v finančnem pogledu. Za 30-sekundni oglas je bilo treba namreč letos odšteti tri milijone dolarjev (2,45 milijona evrov), kar pomeni, da je bila ena tekma vredna več kot pol milijarde dolarjev. Izračun dobička finala svetovnega prvenstva je bolj zapleten, saj so vse pogodbe vezane na celotno prvenstvo, razlog za večje dobičke Superbowla pa je v naravi igre, kjer mnoge prekinitve omogočajo čas za predvajanje reklam.

Če svetovno prvenstvo v nekaterih pogledih ni doseglo pričakovanj (najnižje povprečje golov na tekmo: 2,055), pa gledanost za zdaj kaže obetavne rezultate. Ta je visoka tudi v Sloveniji, tekmo med Slovenijo in ZDA si je namreč ogledalo rekordno število gledalcev, celo več kot oddajo Slovenija ima talent, in sicer 521.000. Podobne zgodbe je slišati tudi drugod po svetu, zelo verjetno pa se bodo nadaljevale tudi skozi izločilne boje, če jih le ne bodo preglasile oglušujoče vuvuzele.