Zdravstveno zavarovanje za začasno bivanje v državah Evropske unije, na Islandiji, v Liechtensteinu, Norveški, Švici, Makedoniji in na Hrvaškem si lahko brezplačno uredimo na Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS), z avgustom pa bomo to lahko storili tudi za obisk Bosne in Hercegovine ter Srbije. A pozor! V primeru poškodbe ste v teh državah upravičeni le do nujne zdravstvene pomoči v zdravstvenih ustanovah, ki so del javne zdravstvene mreže. Tako vam zdravstveno osebje, ki nima pogodbe z našo zavarovalnico, lahko pomoč tudi odkloni ali pa storitev poravnate sami. Po vrnitvi v domovino nato na ZZZS uveljavljate povračilo stroškov, ki vam jih bodo priznali po cenitvi tuje zavarovalnice v kraju, kjer so vas zdravstveno oskrbeli, ali v višini povprečne cene za enako storitev v Sloveniji. Opozoriti velja tudi, da brezplačno zavarovanje v tujini ne krije prevoza iz tujine v domovino.

Da bi se torej izognili vrtoglavim stroškom, ki jih lahko prinese že morebiten zvin gležnja, je dobro skleniti še komercialno zavarovanje z asistenco v tujini. Tega si je mogoče urediti na Corisu ali pri drugih zavarovalnih oziroma potovalnih agencijah, njegova prednost pa je, da velja v vseh državah sveta, v javnih in zasebnih klinikah, vključuje pa tudi morebitne stroške prevoza v domovino. Na voljo so tri višine zavarovalnega kritja, in sicer v višini 20.000 evrov, tega priporočajo za potovanja po Evropi, dvojno kritje v višini 40.000 evrov je primerno za obisk Skandinavije in Švice, trojno kritje v višini 60.000 evrov pa za dežele zunaj evropskih meja in dražje države, kot je Velika Britanija. Seveda je odločitev o višini zavarovalnega kritja povezana tudi s časom potovanja, aktivnostmi, s katerimi se bomo med dopustovanjem ukvarjali, ter cenami zdravstvenih storitev v obiskani deželi in stroški prevoza v domovino. Nobeno od kritij pa ne bo bistveno povečalo stroškov dopusta - trojno kritje za petnajst dni znaša dobrih trideset evrov.

Za ljubitelje adrenalina je priporočljivo, da se še dodatno zavarujejo, in sicer za dodatnih 33 ali 66 odstotkov osnovne premije. Prvo doplačilo zajema športno in prosto plezanje in planinarjenje, drugo pa potapljanje in podvodni ribolov. Kritja stroškov oskrbe poškodb, nastalih pri športih, kot so športno letalstvo, padalstvo ali alpinizem, pa ne moremo pričakovati. Na Corisu nas bodo prav tako zavrnili, če se bo kot vzrok nesreče izkazal vpliv alkohola, drog ali zdravil.

In še en nasvet. Če ne govorite jezika dežele, v kateri ste se znašli v zagati, lahko kadarkoli pokličete na telefonsko številko +386 1 519 20 20. Oglasili se bodo slovenski predstavniki Corisa in vas povezali s predstavništvom v državi, v kateri se nahajate. Naročili vas bodo pri zdravniku in poskrbeli tudi za vse druge zadeve, povezane z nezgodo.