Kot poroča nemška tiskovna agencija dpa, se je na volišča danes predčasno podalo nekaj tisoč volilnih upravičencev, predvsem pripadnikov vojske in policije, ki bodo v prihodnjih dneh skrbeli za varnost na voliščih. Policija je sicer sporočila, da je po vsej državi pridržala več ljudi, ki naj bi na dan referenduma načrtovali nasilne izgrede, in opozorila, da enaka usoda čaka vse, ki bi želeli ovirati referendumski proces.

Referendum o ustavnih spremembah je razpisala začasna kirgiška vlada pod vodstvom premierke Roze Otunbajeve. Z njim želi vlada legitimizirati svojo oblast, okrepiti demokratične strukture v državi in povrniti politično stabilnost. Ta se je zamajala predvsem v zadnjih tednih, ko je v državi izbruhnilo medetnično nasilje med Uzbeki in Kirgizi. Najhuje je bilo na jugu države, kjer naj bi umrlo okoli 2000 ljudi, 400.000 pa jih je odšlo v begunstvo.

Tik pred referendumom o ustavnih spremembah, ki je za Kirgizistan ključnega pomena, se je po poročanju dpa na svoje domove že vrnilo kakih 70.000 beguncev.

Kirgiška varnostna agencija je danes sporočila, da naj bi bil za izbruh medetničnega nasilja odgovoren predvsem strmoglavljeni kirgiški predsednik Kurmanbek Bakijev, ki je trenutno v izgnanstvu v Belorusiji. Po podatkih kirgiških obveščevalcev naj bi Bakijev v ta namen sodeloval celo s talibani in drugimi skrajnimi islamskimi skupinami, poroča ameriška tiskovna agencija AP.