Po navedbah tiskovnega predstavnika belgijskega tožilstva Jean-Marca Meilleurja so bile oblasti obveščene o spolnih zlorabah otrok, v katere naj bi bili vpleteni tudi nekateri predstavniki belgijske Cerkve. Policija je zato danes preiskala sedež škofije Bruselj-Malines, da bi zbrala dokaze o utemeljenosti oz. neutemeljenosti teh očitkov.

Policija je preiskala tudi pisarno in dom belgijskega nadškofa 77-letnega Godfrieda Danneelsa, ki se je januarja poslovil z vrha Belgijske škofovske konference. Preiskovalci so odnesli s seboj več dokumentov in osebni računalnik, vendar zaenkrat ni znano, ali je Danneels sam osumljen spolnih zlorab ali pa le razpolaga z informacijami o zlorabah, poroča ameriška tiskovna agencija AP.

Belgijo je sicer aprila pretresel odstop škofa v belgijskem mestu Brugge Rogerja Vangheluweja, potem ko je priznal, da je v preteklosti spolno zlorabil mladoletnika.

74-letni Vangheluwe je bil prvi škof, ki je odstopil zaradi neposredne vpletenosti v spolne zlorabe, odkar Rimskokatoliško cerkev od novembra lani pretresajo spolni škandali. Ti so med drugim poleg v Belgiji odmevali na Irskem, v ZDA, Avstriji in Nemčiji.