Nagrado je prejela na letnem srečanju AIB 2010, ki poteka pod naslovom Mednarodni management v težkih časih od 25. do 29. junija 2010 v Riu de Janeiru. Kot tretja Evropejka, ki je prejela priznanje Dekan leta, se je tako pridružila elitnemu seznamu dekanov najboljših mednarodnih poslovnih šol po vsem svetu, ki so omenjeno priznanje prejeli v zadnjih šestnajstih letih. 

Ob slovesni razglasitvi prof. dr. Danice Purg za dekana leta 2010 je Eleanor Westney, dekanja Članov Akademije AIB in profesorica na Poslovni šoli Schulich v Torontu, Kanada, dejala: »Z mednarodnim priznanjem Dekan leta želimo izkazati priznanje izjemnim dosežkom prof. dr. Danice Purg v mednarodnem managerskem izobraževanju, tako za pomembnost kot za raznovrstnost njenih prispevkov: za ustanovitev IEDC-Poslovne šole Bled, ene od vodilnih poslovnih šol v Vzhodni Evropi, za ustvarjanje globalne mreže, za njen strokovni prispevek pri ustvarjanju mednarodne mreže dekanov in direktorjev poslovnih šol prek Združenja CEEMAN ter za uvajanje številnih inovacij v managersko izobraževanje.«

»Počaščena sem, da sem bila izbrana za nagrado, ki jo podeljuje prestižna Akademija za mednarodni management, še posebej zato, ker sta bila tovrstnega priznanja pred menoj deležna le dva evropska dekana«, je dejala prof. dr. Danica Purg. »Hvaležna sem vsem mojim sodelavcem in kolegom, ki so me inspirirali, motivirali in mi pomagali pri uresničevanju moje vizije skoraj 25 let. Prejeto priznanje sprejemam kot priznanje IEDC-Poslovni šoli Bled, Sloveniji in celi Srednji in Vzhodni Evropi.«

Med poglavitnimi razlogi za dodelitev visokega priznanja Dekan leta 2010 prof. dr. Danici Purg, navaja Akademija AIB v svoji obrazložitvi naslednje:
(1)Pionirsko delo pri postavitvi temeljev na področju poslovnega izobraževanja v Sloveniji
(2) Izjemen prispevek na področju poslovnega izobraževanja z ustanovitvijo in širitvijo Združenja managerskih šol Srednje in Vzhodne Evrope (CEEMAN)
(3) Nenehno prizadevanje in sposobnost spodbujati druge, kar prof. dr. Danico Purg postavlja za izjemen zgled dekanom, profesorjem in managerjem v Regiji in tudi širše
(4) Številne inovacije na področju ustvarjanja, kreiranja in podajanja poslovnega izobraževanja
(5) Pomemben prispevek k spoznanju, kako pomembno vlogo ima poslovno izobraževanje v civilni družbi. Na to omenjeno odliko prof. Purgove je opozoril že predsednik Republike Slovenije, ki ji je leta 2001 podelil odlikovanje častni znak svobode Republike Slovenije.

Priznanje Dekan leta so v preteklosti že prejeli ugledni dekani mednarodnih poslovnih šol, med njimi Claude Rameau, INSEAD Fontainebleau (Francija); Lauge Stetting, Poslovna šola Kopenhagen (Danska); William Randolph Folks Jr., Univerza Južna Karolina (ZDA); Robert Hawkins, Inštitut za tehnologijo Georga (Atlanta, ZDA); Zhang Guohua, Mednarodna poslovna šola Kitajska - Evropa (Šanghaj) in Norma Loeser, Univerza George Washington (ZDA).