Na nobeno zasebno potovanje se med januarjem in marcem ni odpravilo 78 odstotkov prebivalcev Slovenije, starih nad 15 let. Med glavnimi razlogi jih je slaba tretjina navedla pomanjkanje finančnih sredstev, 31 odstotkov pomanjkanja prostega časa, 13 odstotkov zdravstvene razloge, 13 odstotkov pa jih ni čutilo potrebe po potovanju.

Zasebnih potovanj je bilo dva odstotka več kot v enakem obdobju lani. Od vseh turistov, ki so odšli na zasebno potovanje, se jih je 41 odstotkov udeležilo daljših potovanj z najmanj štirimi prenočitvami. Število daljših zasebnih potovanj je v primerjavi z lanskim četrtletjem upadlo za osem odstotkov, krajših zasebnih potovanj pa je bilo za pet odstotkov več.

Slovenija je bila kot turistična destinacija izbrana v več kot 60 odstotkov vseh zasebnih potovanj. Med tujimi destinacijami z 42 odstotki vseh zasebnih potovanj prednjači Hrvaška, sledijo pa Italija s 17 odstotki in Avstrija s 14 odstotki.

Pri dobri polovici vseh zasebnih potovanj je bila glavna dejavnost turistov sprostitev, počitek in zabava, pri slabi tretjini potovanj so bile v ospredju rekreativne dejavnosti. V primerjavi z enakim lanskim obdobjem se je delež potovanj, na katerih je bila rekreacija glavna dejavnost, povečal za 10 odstotkov.

Skoraj 90 odstotkov vseh zasebnih potovanj je bilo organiziranih brez pomoči potovalne agencije. 59 odstotkov zasebnih potovanjih je bilo organiziranih v zasebnih nastanitvah, najpogosteje pri sorodnikih ali prijateljih, in v lastnih počitniških bivališčih. Na skoraj 90 odstotkov zasebnih potovanj so turisti odpotovali z osebnim avtom, na šest odstotkov pa z avtobusom.

Slovenski turisti so na zasebnem potovanju porabili v povprečju 60 evrov na dan, v Sloveniji v povprečju 43 evrov, v tujini pa v povprečju 78 evrov na dan. Turist, ki je bival v hotelu, je povprečno porabil 98 evrov dnevno, turist, ki je bival v lastnem počitniškem bivališču, pa 26 evrov dnevno.