ESS se ni sestal vse od 29. aprila, ko je minister prevzel leto dni trajajoč mandat predsedujočega ESS. V ZDS poudarjajo, da je vlada medtem obravnavala in sprejela pomembno zakonodajo z delovno pravnega področja, ki ga minister pokriva, in jo poslala v sprejem v DZ brez poprejšnje razprave med socialnimi partnerji na ESS.

ZDS meni, da so v preteklosti prav poprejšnje obravnave predlogov v okviru ESS pomembno pripomogle k temu, da so bile razprave v DZ kratke in da poslanci niso bistveno posegali v poprej med socialnimi partnerji dogovorjene vsebine zakonodaje.

Socialni partnerji so v preteklosti dogovorili uspešne rešitve, ki so pripomogle k razvoju in uspešnemu gospodarstvu in posledično krepitvi moči te družbe, so prepričani v ZDS. "Prav zadnji primer, ko je DZ ob ponovnem glasovanju zavrnil zakon o udeležbi delavcev pri dobičku, lahko dobro ilustrira potrebo po poprejšnjem dogovoru na ESS, saj je bil z zakonom zavrnjen tudi del sicer dobrih rešitev," so izpostavili v današnjem sporočilu za javnost.

V svojem pozivu ZDS opozarja, da lahko podobna usoda čaka tudi zakone, ki so v DZ v fazi sprejemanja, in sicer zakon o malem delu, zakon o urejanju trga dela, novelo zakona o delovnih razmerjih, čeprav je sprememba te zakonodaje nujno potrebna, prav zato ZDS kot polnopravni član ESS ministra poziva k takojšnjemu sklicu ESS in zagotovitvi delovanja ESS na način, ki so ga socialni partnerji razvijali vrsto let.

V ZDS so obenem prepričani, da vrh ESS, ki ga občasno skliče premier Borut Pahor, nikakor ne more biti nadomestilo za redno delovanje ESS, kakor tudi ne morejo biti nadomestilo za seje ESS srečanja ministra Svetlika ali srečanja drugih predstavnikov vlade s posameznimi socialnimi partnerji ali socialnimi skupinami.