Prireditev bo obiskovalcem približala izjemen zgodovinski dogodek, ki je potekal na zgornjem delu Vipavske doline, ko je Teodozijeva vojska v bitki ob Mrzli reki s pomočjo burje premagala nasprotnika Evgenija. Bitka je odločilno vplivala na usodo rimskega cesarstva, na uveljavitev krščanstva na tleh današnje Evrope in na tok svetovne zgodovine.

V organizacijo prireditve in izvedbo spektakla je vključenih preko 500 prostovoljcev iz Vrhpolja in okoliških krajev, ki so tudi rekvizite za ta dogodek izdelali sami. Čeprav bo prireditev za obiskovalce brezplačna, bodo hrano in pijačo ob prireditvenem prostoru lahko kupovali le s Teodozijevimi kovanci, sesterci in zlatniki, skovanimi prav za to priložnost.

Pred pričetkom gledališkega spektakla na prostem, naslovljenega "394", ki se bo pričel ob 22. uri, se bodo obiskovalci lahko seznanili z vsakdanjim življenjem v rimskem taboru, uživali v dirki štirivpreg - kvadrig in gladiatorskih bojih ter si ogledali tekmovanje lokostrelcev in streljanje s katapultom.

Gledališki spektakel "394", ki je za letošnjo izvedbo prenovljen, bo potekal v temi, ko bodo prišli do izraza tudi posebni vizualni učinki. Prikazal bo ne le vojaški spopad med Teodozijevo in Evgenijevo vojsko, pač pa tudi notranji boj v človeku. Spektakel "394" je tako igra osebnih zgodb, ki se osredotočajo na Teodozija in njegovo notranje doživljanje bitke, na prijateljstvo in sovraštvo, na negotovost in pogum," so organizatorji zapisali v sporočilu za javnost.