Kot so včeraj poročale Finance, je podjetje VAZ, ki naj bi bilo po njihovih informacijah povezano z družbo Taxgroup in družino Janković, omenjeno zemljišče kupilo lani poleti za 2,7 milijona evrov. Kmalu potem ga je omenjeno podjetje prodalo Hypu Leasingu za 4,1 milijona evrov in ga vzelo nazaj v zakup. Poleg tega je imela Mestna občina Ljubljana na omenjenem zemljišču majhen delež, in sicer je bila lastnica 210 kvadratnih metrov zemlje. Slednjega je občina VAZ-u prodala po ceni 300 evrov za kvadratni meter, kar še dodatno podžiga sum, da je bila sprememba zazidljivosti dogovorjena v naprej, kajti ni jasno, zakaj je bil VAZ pripravljen plačati 300 evrov na kvadratni meter travnika. Župan Zoran Janković včeraj ni želel komentirati, ali bi bil sam pripravljen plačati toliko denarja za nezazidljivo zemljišče, poudaril pa je, da je občina v tej kupčiji ravnala smotrno. "Zemljišče smo prodali zelo korektno in po zelo visoki ceni," je povedal Janković in dodal, da je bila kupčija izvedena v skladu z zakonodajo.

Župan je še poudaril, da občina ni ravnala napačno, ko je prodala 210 kvadratnih metrov površin, kljub temu da so bile slednje namenjene zelenim površinam. Pojasnil je, da MOL s tako majhnim kosom zemljišča ni imela kaj početi, zato je bila odločitev za prodajo po Jankovićevem mnenju najbolj logična. Župan je še poudaril, da je v zadnjih letih v Ljubljani nastalo veliko novih parkov in zelenic ter da ima prestolnica takšnih površin dovolj.

Janković je zavrnil tudi očitke, da novi prostorski načrt več trenutno nezazidljivih površin spreminja v zazidljive. Pojasnil je, da novi IPN sicer predvideva nekaj takšnih sprememb, a da uvaja tudi obratno situacijo, torej da trenutno zazidljiva zemljišča spreminja v zelena, nezazidljiva.