Ena od teh je, da bi Mercator v okviru sanacijskega načrta nakelskega trgovca dolgoročno najel trgovski del Merkurja in s tem poskušal ohraniti večji del delovnih mest. V tem primeru bi tako sredstva kot dolgovi ostala na Merkurju. Vendar ali bodo banke s tem predlogom - ki sicer predstavlja le del sanacijskega načrta - soglašale, bi lahko bilo jasno že ta teden.

Kot smo že poročali, so banke pred kratkim zavrnile Kordežev predlog, po katerem bi Mercator prevzel tretjino od okoli 600 milijonov evrov posojil (415 milijonov evrov posojil ima le matična družba Merkur), prestali dve tretjini pa bi prenesli na novoustanovljeno družbo M Naložbe, ki bi predstavljala neke vrste finančni holding. Po Kordeževem predlogu bi se v takem razmerju razporedila tudi zavarovanja posojil, čemur naj bi zlasti v NLB kot največji upnici in nekaterih drugih domačih bankah nasprotovali, saj naj bi se s tem dejansko poslabšala kakovost njihovih zavarovanj. Trenutno ima namreč NLB svoja posojila zavarovana s hipotekami na Merkurjeve nepremičnine, po Kordeževem predlogu pa bi NLB za zavarovanje dveh tretjin danih posojil po novem dobila delnice družbe M Naložbe. Ta družba naj bi namreč prevzela vse obveznosti in premoženje, ki ga ne bi kupil Mercator, trenutna lastniška struktura Merkurja pa bi se preslikala na M Naložbe. Že v začetku junija smo poročali, da je po zavrnitvi prvega predloga Kordež predlagal bistveno drugačen predlog, ki predvideva tudi pretvorbo dela terjatev bank, in sicer med 50 in 100 milijonov evrov, v kapital Merkurja. In že takrat smo tudi opozorili, da bi v primeru, da bi banke reševale Merkur kot celoto, najverjetneje zahtevale zamenjavo vodstva Merkurja.

Za takšen način reševanja Merkurja je očitno zagret tudi prvi mož Save Janez Bohorič. Za današnji pogovor za STA je namreč povedal, da bi si Sava kot desetodstotna lastnica Merkurja želela finančne konsolidacije in sanacije celotnega Merkurja, vendar najverjetneje ne z istim vodstvom. Da Sava zadnje obdobje ni imela vpogleda v dogajanje v Merkurju in da so odnosi med ključnimi ljudmi teh dveh družb precej napeti, je bilo jasno tudi na skupščini Save minuli teden, ko je Bohorič v izjavi za Dnevnik med drugim priznal, da niso vedeli ne za prenos več kot deset trgovskih centrov na neznano družbo HTC Dva (menda celo brez soglasja bank upnic), kar smo razkrili v Dnevniku, ne da si je vodstvo Merfina marca izplačalo kar 12,6 milijona evrov dividend. Takrat je Bohorič napovedal tudi možnost sklica izredne skupščine, na kateri bi delničarji dobili dodatne informacije. V primeru, da se bankam upnicam ne bi uspelo dogovoriti za sanacijo Merkurja, namreč družbi zelo hitro grozijo insolvenčni postopki. V tem primeru pa bo morala Sava oblikovati precejšnje slabitve svoje naložbe, kar bo posledično imelo velik vpliv na poslabšanje poslovanja družbe. Bohorič bi si zato želel, da bi lastniki Merkurja soglasje o načinu sanacije dosegli čim prej. Do prvih korakov reševanje je zelo malo časa, gre za vprašanje tednov ali mesecev. "Strateški cilj je ohraniti Merkur pri življenju in uspešnega. Tak, kot je zdaj, ko ugaša, umira, je slab, najslabše bi bilo, da bi umrl," je povedal prvi mož Save.

vesna.vukovic@dnevnik.si