Slovenska reprezentanca je prehitela Estonijo in Litvo, kar je dosežek, ki ne sodi v kategorijo uvrstitev, ki se obešajo na veliki zvon. Največ točk so zbrali Čehi, drugi so bili Švedi, tretji pa Portugalci.

Slovenska atletska reprezentanca je po prvem dnevu evropskega ekipnega prvenstva v Budimpešti na devetem mestu. Snežana Rodić je ob nekoliko preveliki pomoči vetra zasedla drugo mesto v troskoku s 14,52 metra, drugi sta bili tudi Tina Šutej, ki je v skoku s palico izenačila svoj slovenski rekord (440 cm), in Martina Ratej v metu kopja (59,77 m).

Mariborčan Sebastijan Jagarinec je bil z osebnim rekordom tretji v teku na 400 metrov (46,19), tretji je bil tudi Matic Osovnikar v teku na 100 metrov (10,42), peti pa Rožle Prezelj v skoku v višino (2,15 m).

Na štadionu, ki nosi ime madžarske in svetovne nogometne legende Ferenca Puskasa, je za prvo veselje v slovenski ekipi poskrbela Koprčanka Snežana Rodić. Začela je s 13,99 metra, vendar je pri tem poskusu odrinila krepko pred desko in "poklonila" več kot deset centimetrov. Že v naslednjem poskusu je imela za več kot pol metra daljši skok, pri 14,52 metra pa je pihal precej premočan veter (+3,30 m/s). "Zelo sem vesela, saj sem skočila največ doslej v karieri. Ker je pihal premočan veter, tega dosežka sicer ne štejem za osebni rekord, vendar pa sem na zadnjih dveh tekmah pokazala, da se lahko kosam s svetovno konkurenco in skačem daleč. Vesela sem, da sem končno preskočila 14,5 metra," je bila zadovoljna Snežana Rodić. Pred njo je bila le Rusinja Svetlana Bolšakova, ki po poroki nastopa za Belgijo, in je slovensko reprezentantko presegla le za centimeter ter postavila belgijski rekord (14,53 m).

Ob koncu tekmovalnega dne se je Ratejeva, trenutno najboljša slovenska atletinja, ponovno pomerila s svetovno rekorderko in olimpijsko zmagovalko Barboro Špotakovo, ki jo je v njeni domovini na mitingu v Ostravi že premagala. Čehinja je bila tokrat prepričljivo boljša od slovenske rekorderke, saj je zmagovitega 67,63 metra zmogla že v prvi seriji. "Špotakovo bi lahko premagala, če bi bila tehnično nekoliko boljša. Glede na mojo trenutno formo bi jo težko ugnala. Veliko tekem sem opravila v zadnjem času, zato sem morala opraviti dodatne treninge. Zato je bila moja tehnika nekoliko slabša. Potrebujem še kak teden dni, potem pa bodo tudi daljave boljše," je pojasnila Martina Ratej, ki pa bo kljub temu nastopila na naslednjem mitingu diamantne lige v Eugeneu.

Drugi tekmovalni dan slovenska reprezentanca ni dosegala preveč bleščečih rezultatov. Izstopala je Nina Kolarič, Brežičanka Barbara Špiler je bila kljub želodčnim težavam četrta v metu kladiva (62,92 m), četrto mesto je v skoku s palico dosegel tudi njen someščan Jure Rovan (515 cm), šesta pa je bila Marina Tomič na 100 metrov ovire (13,32 m).

"Zadovoljna sem z drugim mestom, ki sem ga pričakovala. Želela pa sem doseči nekoliko večjo daljino. Bila sem tudi malo pod pritiskom, saj smo pričakovali veliko mojih točk za obstanek. Vesela sem, da nam je to uspelo, saj je ekipa v tem trenutku kar precej oslabljena. Sama pa sem sposobna več in upam, da bom na naslednjih tekmah to tudi dokazala," je bila zadovoljna Nina Kolarič.

Smolo z zdravjem je imela Špilerjeva, ki dva dni pred tekmo zaradi želodčnih težav ni jedla. Kljub temu se je uvrstila med prve štiri. "Bila sem popolnoma brez moči. Tudi sama ne vem, če sem se zastrupila s kakšno hrano. Zato sem lahko vrgla le dva meta, prvega popolnoma ponesrečeno (59,10 m), drugega pa bi lahko bolje, če bi bila zdrava. Želela sem si le veljavnega meta in točke za reprezentanco. Prišla sem med prve štiri in s tem sem glede na vse zadovoljna," je povedala Barbara Špiler