Lorenzo je po prejšnji dirki, ki se je slabo končala za Rossija - zaradi zloma golenice bo prvič v karieri izpustil več dirk za SP, v najboljšem primeru se bo vrnil šele zgodaj jeseni - še moral prepustiti prvo mesto rojaku Daniju Pedrosi, v Silverstonu pa je bilo drugače.

Zmaga od starta do cilja je najkrajši opis za tretjo letošnjo najvišjo stopničko Lorenza. Yamahin dirkač je imel na koncu več kot šest sekund naskoka pred Andreo Doviziosom in Benom Spiesom. Američan je prijetno presenetil in se prvič v elitnem razredu prebil na stopničke, potem ko je za ta uspeh trdo garal. Imel je huda tekmeca v obeh tovarniških voznikih Ducatija.

Potem ko so se vsi trije prebili mimo Randyja de Punieta, se je v zadnjih krogih razvila ogorčena bitka za zadnje mesto na stopničkah. Ta boj je bil odločen šele tik pred ciljem, ko je Spies švignil mimo rojaka Nickyja Haydna in ga premagal za tri desetinke, še dve desetinki več pa je na petem mestu zaostal Avstralec Casey Stoner.

"To je zame velik dan. Ne le zaradi zmage, tudi zaradi skupnega seštevka. Nobenih težav nisem imel in rad bi se zahvalil ekipi za odlično delo," je po dirki povedal Španec. Zelo zadovoljen je bil tudi Spies s prvimi stopničkami v motoGP: "Bilo je težko. Videl sem, da imam možnosti za stopničke, a sem moral hkrati paziti na gume. V zadnjih dveh krogih sem napadal Haydna in vesel sem, da mi je nazadnje uspelo priti pred njega."

Lorenzo ima zdaj po slabi tretjini prvenstva, na sporedu je 17 dirk, že lepo prednost. Najbližje mu je Andrea Dovizioso, ki pa že zaostaja 37 ročk.

Prvo zmago v SP je v razredu motoGP dosegel Jules Cluzel: "V tem razredu je bilo letos že nekaj razburljivih bojev, tudi tokrat pa je bil razplet negotov do konca. Francoz je ciljno črto prečkal pred Thomasom Lüthijem in Julianom Simonom. Blizu vodilni trojici je bil še domačin Scott Redding, ki pa je med dirko padel že na 17. mesto in tako ni mogel višje od četrtega. Skupno je ostal v vodstvu razreda moto2 Toni Elias, čeprav je bil v Silverstonu šele deseti. Ima 80 točk, drugi je Japonec Šoja Tomizava s 65.

Najšibkejši razred do 125 ccm je pripadel Špancem. Zmagal je Marc Marquez pred Polom Espargarom, le tretjo stopničko si je privozil domačin Bradley Smith. V skupnem seštevku je podobno, Espargaro vodi, a le s točko pred danes četrtim Nicolasom Terolom (99-98), Marquez se je prebil na tretje mesto.

Dirkači bodo imeli le malo premora pred nadaljevanjem SP, saj bo naslednja dirka, ki je v Assnu tradicionalno na sporedu že v soboto, na vrsti že naslednji teden.