Slovenci se niso najbolje odrezali, še najboljši je bil Gašper Švab (Sava), ki je z zaostankom minute in 48 sekund zasedel deveto mesto, v skupnem seštevku pa je kot najboljši Slovenec osmi.

Na kolesarski dirki Po Sloveniji je bil na sporedu Dan D. Glede na to, da se je etapa končala na vrhu 15 kilometrov dolgega vzpona in da zmagovalec prvih dveh etap Grega Bole (Lampre) ni hribolazec, je bilo jasno, da bo prišlo do spremembe v vodstvu. Jasno je tudi bilo, da si Italijani in tudi drugi tujci ne bodo več dovolili novega poraza in da bodo storili vse, da uresničijo cilje, po katere so dopotovali v Slovenijo. To pa je bila pri asih kot so Vincenzo Nibali, Giovanni Visconti in še kdo le skupna zmaga.

Nibali je maja odlično kolesaril na dirki po Italiji, ki jo je končal na skupnem tretjem mestu, očitno pa je dobro formo zadržal tudi v juniju. Potem ko je glavnina v prvem kilometru zaključnega vzpona nevtralizirala pobeg ubežnikov, je napadel, slediti mu ni mogel nihče. Tudi v nadaljevanju klanca ni imel nikakršnih težav, tekmecem ni dopustil, da bi se mu približali, na koncu pa je zanesljivo zmagal.

"Vse mi je šlo kot po maslu. Ekipa je poskrbela, da se do vzpona nisem trošil, nato pa sem izkoristil svoje noge. Ni bilo lahko, saj so bile razmere izredno slabe, toda tudi mraz in dež me nista mogla zaustaviti. Dirke še ni konec. Tudi na zadnjo etapo se bomo morali temeljito pripraviti, se v njej potruditi, šele v Novem mestu se bomo lahko veselili zmage," ostaja previden Nibali, ki je bil leta 2007 na slovenski "pentlji" že drugi.

Takrat ga je premagal Tomaž Nose, ki pa tokrat ni bil posebej razpoložen. Noge ga niso ubogale, tako da se ni uvrstil med najboljših deset. Celo nekoliko presenetljivo so ga premagali nekateri rojaki, ki so lahko s svojim dosežkom mnogo bolj zadovoljni kot tekmovalec Adrie Mobila. Tako je kolesar Save Gašper Švab prišel na cilj kot deveti, Mitja Mahorič (Adria Mobil) kot deseti (+1:58), Grega Bole celo 11. (+2:06), Blaž Furdi pa si je s sedmim mestom (+2:06) najbrž zagotovil, da bo še drugič zapored z domače dirke domov odnesel belo majico najboljšega mladega kolesarja.

Kljub temu, da ni zadržal rumene majice, je junak letošnje dirke Bole tudi z vzponom dokazal, da je v odlični formi. Čeprav je dan pred tem zatrjeval, da je utrujen in da se v kraljevski etapi ne bo pretirano trudil, je vseeno poskušal nemogoče: "Nisem tip kolesarja za vzpone, a sem vseeno poskušal biti čim višje. Čim dlje sem se poskušal držati najboljših, a jim vseeno nisem mogel slediti. Na klancu, ki sem ga prevozil že neštetokrat, sem bil motiviran, dal sem res vse od sebe, tako da sem lahko povsem zadovoljen," ob izgubi skupnega vodstva ni bil razočaran Gorenjec, ki bo v zadnji etapi od Brežic do Novega mesta napadal še tretjo etapno zmago: "Sprint v Novem mestu je specifičen, veliko bo odvisno tudi od vremena. Če bo deževalo, bo najboljši tisti, ki bo največ tvegal."