Z zadnjega gorskega cilja so Koren, Nibali in Kišerlovski naredili vse, da bi zmagali, a Bennati na koncu ni prišel niti na zmagovalni oder. Morda le zato, ker ni poznal slovenske prakse, saj na tujih dirkah na oder vabijo le zmagovalce. Kazen komisarja UCI: 100 evrov od 930 nagrade. »Bennatiju sem 'navlekel' tik do kock sredi mesta, a je Bole 'vrgel kolo' naprej,« je zaključek opisal Kristjan Koren (8. mesto) in dal še eno priznanje Boletu, ki je zmagal brez pomoči kolegov. »Na začetku sem se počutil utrujenega, a na zadnjem klancu nisem imel težav, izkoristil sem le Liquigas. Rumena na Krvavcu? Sem preveč utrujen,« je dodal Bole. Z nagradnimi odbitki ima 20 sekund prednosti pred Nibalijem, rekorderjem Vršiča 2007, Kišerlovskim, Nosetom, Švabom, Kvasino.

Slovenski Tour bi lahko poimenovali kar gorenjski Tour. Od Medvod do Ljubelja ter še po vremensko pestri Koroški, čez Rož in Ziljo je z dolgo samostojno vožnjo polgorenjsko ekipo Obrazi Delo Revije pokazal bivši gorski kolesar Luka Rakuša, a Francoza Rosseta iz pikčaste ni slekel. Kolesarja Save Matej Stare in Blaž Furdi sta osvojila tretje in četrto mesto, slednji pa je v beli majici z edinim konkurentom Lukom Mezgecem (Radenska). Stare ima v karavani največ prevoženih kilometrov Po Sloveniji, več kot Mitja Mahoriča (včeraj 6. mesto). »Selekcija na trideseterico je bila nalašč za nas. V zaključku, kot je v Beljaku, je pomembno, kakšno pozicijo v koloni si izboriš do 400 metrov pred ciljem, kjer je že vse narejeno. Le odlični Bole je zlezel mimo Bennatija,« je ocenil Matej Stare.

V ozadju slavja je druga zgodba. Glavni komisar UCI Nemec Stefan Rosiejak je zamočil že v Medvodah, saj bi kolesarji nižje od 37. mesta, kot sta športno priznala Gašper Švab (Sava) in Uroš Murn (Adria Mobil), morali dobiti časovni zaostanek. Naknadno so pribitek pribili omadeževanemu, a za Krvavec nevarnemu Italijanu Riccardu Riccu! Včeraj pa so sodniki »poskrbeli«, da je skupinica z Borutom Božičem in Markom Kumpom zgrešila v križišču, tik preden bi ujela glavnino z Boletom.