"Pred ekipno tekmo sem optimist. Uvrščajo nas med ekipe, ki naju bi se borile za obstanek Vzdušje v ekipi je izjemno in mislim, da bo zaradi tega še veliko lažje tekmovati in prepričan sem, da bomo še pred koncem drugega dneva vedeli, da smo si izborili obstanek," je povedal kapetan slovenske reprezentance Matic Osovnikar.

Letos bo na evropskem prvenstvu v Barceloni branil bron, ki ga je v teku na 100 m osvojil pred štirimi leti v Göteborgu. "V Budimpešti bom nastopil na 100 m in v štafeti. Letos imam za krajši sprint, na 200 m mi še ne gre po željah, zelo dobre občutke. Zadnji tekmi sta bili sicer glede doseženih časov zame celo nekoliko negativno presenečenje. Žal teka v Postojni in Mariboru nisem najbolje izvedel. Evropska konkurenca ta čas pa je zelo izenačena in pričakujem tesne rezultate. Upam, da bom med sezono in na EP čisto pri vrhu," si je zaželel Osovnikar, finalist teka na 100 m na svetovnem prvenstvu v Osaki leta 2007.

Sonja Roman, ki je bila prva in druga na 1500 in 800 m lani na evropskem reprezentančnem prvenstvu v Bergnu na Norveškem, ima letos veliko težav z zdravjem. "Ponovno bom nastopila v dveh disciplinah, kot lani, vendar sem v drugačnem položaju, kot na Norveškem. Od januarja letos sem imela veliko težav z zdravjem in sem imela zato prilagojeni treningu, Po uspešnem zdravljenju v zimski sezoni pa me je sedaj doletela virusna trebušna infekcija, zato sem izgubila precej na moči in pripravljenosti. Poleg tega me je doletelo vnetje narastišča bicepsov, na srečo pa ni nič resnejšega in bi potrebovala počitek," je svoje težave, zaradi katerih je izpustila kar nekaj močnih mednarodnih tekem opisala Romanova.

Bronasta na lanskem evropskem dvoranskem prvenstvu je dodala, da je zato zanjo EP reprezentanc prišel ob povsem neustreznem trenutku. "Kljub temu, da nisem povsem nared za vrhunske dosežke, kar sem vodstvu zveze tudi povedala, da se bom žrtvovala in tekmovala v obeh disciplinah. Na srečo je četrtkov trening pokazal, da bom lahko zdržala obremenitve. Na srečo podobna tekmovanja večinoma 'postrežejo' s taktičnimi teki,m kar je glede na vse zame sedaj prednost."

Težave z zdravjem je imela v lanski sezoni Nina Kolarič, slovenska rekorderka v skoku v daljino in lani četrta na dvoranskem EP. V Mariboru pa je prejšnjo nedeljo v finalu APS končno dosegla rezultat, ki jo je na lestvicah odlepil iz dna proti evropskemu vrhu. "V Mariboru je bila prejšnji vikend končno tekma, s katero sem bila zadovoljna. Končno sem se 'sestavljati', težave, ki sem jih imela na prejšnjih tekmah. Imela sem nekaj težav z začetkom zaleta in zato sem skakal manj, kot sem sposobna. Pričakujem, da bom v Budimpešti ponovila dosežek iz uspešne pokalne tekme v Mariboru. Zadovoljna bi bila, če bi se v tem času ustalila pri daljinah 6,50 ali 6,60 m. S poškodbo gležnja, ki me je pestila vso lansko sezono, nimam več težav in j že pozabljena. Zato si želim, da bi bilo tako tudi naprej in bi dosegla daljave, ki sem jih nanizala v olimpijski sezoni pred dvema letoma," si je zaželela Kolaričeva, študentka prava.

V Mariboru je v soboto zelo dobro nastopila tudi Snežana Rodič, ki bo v troskoku zamenjala povratnico po poškodbi hrbta Marijo Šestak. Slovenska rekorderka ta čas ni v formi, ki bi ji zagotavljala daljine, ki jih je dosegala v zadnjih letih, ko je bila v svetovnem vrhu. "Želim si ponoviti dosežek iz Maribora, ko sem s 14,37 m dosegla osebni rekord. Sem dobro pripravljena, čeprav še nisem končala bazičnega treninga. Dobro se počutim in komaj čakam na sobotno tekmo. Potrudila se bom in skušala doseči največ, kar bo mogoče," je dejala šesta z dvoranskega EP pred dvema letoma.

Slovenska reprezentanca, večje število točk naj bi odbila ženska vrsta, je zaradi odsotnosti desetih stalnih članov reprezentance močno pomlajena. Tako je ekipi tudi petnajstletna odličnjakinja dijakinja gimnazije Vič Maruša Mišmaš, ki prihaja iz Grosupljega in je zmagala v članski konkurenci teka na 400 m ovire na finalu atletskega pokala prejšnji konec tedna v Mariboru.

"Zelo težko bo, vendar pričakujem, da si bomo z borbenostjo celotne reprezentance izborili obstanek v prvi ligi," je končal napovedi predsednik strokovnega sveta Atletske zveze Slovenije (AZS) Martin Steiner.

V Bergnu na Nizozemskem, se bo v superligi merilo 12 najboljših evropskih reprezentanc (Norveška, Francija, Velika Britanija, Italija, Poljska, Nemčija, Španija, Rusija, Grčija, Belorusija, Ukrajina in Finska), ekipe v drugi in tretji ligi pa bodo nastopale v Beogradu in Marsi na Malti.