V velikem slogu kolesarja svetovnega kova, ki ima nos za zmage, je premagal "bodoča sorodnika" Marka Kumpa (Adria Mobil) in Jureta Zrimška (Sava). Odločil je šprint v zadnjih 150 metrih in potrdil veljavo slovenskega kolesarstva.

Etapa od sinjega morja v Kopru do deževnih Medvod, ki so prvič gostile cilj, je sicer že vnaprej obetala slovensko slavje v zaključnem šprintu, a na tega ob imenitni udeležbi tujih zvezdnikov in močnih ekip nihče ne bi stavil velikih denarjev. Na dirki je namreč 14 ekip s skupnim letnim proračunom več kot 100 milijonov evrov. Denimo ekipa ISD za Giovannija Viscontija, ki vozi v beli majici najboljšega v Evropa Touru, v ta razred sodi tudi slovenski Tour, je ves dan narekovala ritem in polovila ubežnika, da bi bil na koncu Sicilijanec šele šesti. V zvezdniški ekipi Liquigas imata Francesco Checchi in Daniele Bennati celo interni dvoboj za francoski Tour, ki ga je včeraj dobil slednji, z zmagami že na velikem trojčku Giru, Touru in Vuelti, a je bil le deveti, tik za Borutom Božičem. "Nisem imel nog za kaj več," je priznal Idrijec.

Bodoči sorodniki so imeli za sabo namreč dve motivirani ekipi, v obeh pa se je kalil tudi Bole. Adria Mobil je v Poljanski dolini začela narekovati močan ritem, zraven pa so na vse pazili tudi v Savi. "Res se moram zahvaliti ekipi, da je zadnjih 30 kilometrov naredila vse. Deževalo je tako močno, da občasno nisem videl niti deset metrov naprej. Vozili smo bolj na slepo. Morda sem z začetkom šprinta čakal le malce predolgo. Če me premaga Bole, to ni poraz. Poskusil bom znova v Beljaku. Imam več možnosti," je zatrdil 21-letni Marko Kump.

Zadnjih pet kilometrov okoli Medvod pa je krojil predvsem "zlati deček" Jure Zrimšek, ki se je po enoletnem premoru vrnil, a v dresu Save. Njegov športni direktor Miran Kavaš je že pred štartom dejal, da v begu ne bodo sodelovali za vsako ceno, saj niso ekipa, ki bi se samo kazali. "Ko smo prvič zapeljali čez Medvode, sem Staretu in Furdiju naročil, naj začneta vleči, da se izognemo padcem. V Goričanah so Adria Mobil potegnili z vso hitrostjo mimo nas, to je bilo neumno, ali pa niso vedeli za tračnice. Pet se jih je uleglo," je Zrimšek slikovito opisoval zaključek. Dva kilometra pred ciljem je še Blaž Furdi tako založil ovinek v podvozu, da je pridobil 200 metrov prednosti in le močan nasprotni veter ga je toliko ustavil, da so ga šprinterji ujeli in je vseeno končal sedmi. Prvi, ki je priletel mimo, je bil kar Jure Zrimšek. "Začel sem šprintati prvi in upal, da jih bo čim manj priletelo mimo. Z Boletom sem se sprijaznil, 20 metrov pred ciljem je še Kump kolo potisnil mimo," je Zrimšek opisal troboj kolesarjev, ki bodo lahko prav kmalu v sorodu. Kumpovo dekle je sestra soproge Jureta Zrimška. Juretova sestra pa je Boletova srčna izvoljenka.