Ljubitelji kolesarstva so dočakali začetek 17. izvedbe slovenske "pentlje". Letošnja dirka je po kakovosti najboljša doslej, čeprav se na startu nasprotno od napovedi ni pojavil Italijan Franco Pellizotti. A vrhunskih imen vseeno ne manjka, tako da je štiridnevni spektakel zagotovljen. Začel se je na Primorskem, kolesarje pa je pot vodila prek Črnega Kala, Postojne, Vrhnike, Poljanske doline do Škofje Loke in Medvod. Strokovnjaki so klub razgibani trasi napovedovali skupinski sprint in, kot se je izkazalo, se niso zmotili, čeprav tokratni sprint vendarle ni bil klasični sprint glavnine, ki se je zaradi težkih razmer ob koncu razbila.

Hitro se je izkazalo, da si bodo nekatere ekipe že v prvi etapi poskušale zagotoviti dobro izhodišče za nadaljevanje, saj so kolesarji po nekaj kilometrih zaprte vožnje po ulicah Kopra že zgodaj začeli napadati. Pri tem so bili najbolj aktivni kolesarji kranjske Save, a ubežne skupine, ki bi pobirale točke na gorskih in letečih ciljih jim ni uspelo sestaviti. Zato pa je samostojen beg uprizoril Tunizijec Rafai Chtioui (Acqua&Sapone). Za mnoge kolesarski eksot, ki pa je bil na svetovnem mladinskem prvenstvu leta 2004 drugi, je postopoma večal prednost, nabiral točke na vmesnih ciljih, imel že sedem minut prednosti, toda po pričakovanju ga je glavnina pravočasno ujela, to se je zgodilo približno 15 kilometrov pred ciljem.

Nato pa se je začel boj za ugodne sprinterske položaje. A ne samo za to, ampak tudi za preživetje. Močan naliv, ki je v zadnjih kilometrih pral tekmovalce, veter v prsi in številni padci so naredili selekcijo. S pobegom v zadnjem kilometru je slovenski uspeh napovedal Blaž Furdi (Sava), a mladi Dolenjec v gorenjskem dresu do zmage vendarle ni mogel. Sledili so mu namreč boljši sprinterji, med katerimi pa so vseeno prevladovali slovenski tekmovalci. Tako je še drugo zmago v zadnjih 14 dneh zabeležil Bole (dobil je tudi etapo na dirki Dauphine Libere), ki se je po poškodbi na začetku sezone sanjsko vrnil na kolo.

"To je moja prva zmaga na dirkah po Sloveniji. Pred domačimi navijači je lepo zmagati, a zmaga na Pro Touru je le nekaj drugega. Zmago bi posvetil ekipi, ki je delovala res vrhunsko. Do zadnjih metrov je skrbela zame, praktično mi do sprinta ni bilo treba storiti ničesar. Mi smo na dirko prišli po etapno zmago. Imamo jo, poskušali bomo osvojiti še kakšno, v skupnem seštevku pa bo težko zmagati," je dejal Bole, ki je opisal tudi razmere na progi: "Bilo je težko, razmere so bile kaotične. Ni se videlo veliko pred sabo, padci so se kar vrstili. Na srečo pa sam tokrat smole nisem imel."

Njegov nekdanji kolega pri novomeškemu Adria Mobilu, Kump, z drugim mestom ni bil nezadovoljen: "Ni nič tragičnega, če te premaga Bole. Vsi vemo, kakšen kolesar je to, da je pred kratkim zmagal etapo Pro Tour dirke. Vsekakor pa upam, da bom še imel priložnost premagati ga. Imel sem občutek, da bomo prevladovali slovenski kolesarji in ne Italijani. Menim, da imamo mi močnejše ekipe," je dejal Kump, ki je sprint začel nekoliko prepozno.

V petek bo druga etapa kolesarje vodila od Ljubljane (start v Tivoliju) do avstrijskega Beljaka, dolga bo 166 kilometrov, po napovedih pa naj bi bil njen razplet podoben kot v prvi.